Global Connectivity indeks

Hrvatska po ICT infrastrukturi 38. na Huaweijevoj GCI ljestvici

U odnosu na lani Hrvatska napredovala za jedno mjesto, a najviše u dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti brzog pristupa internetu te u korištenju umjetne inteligencije i IoT-a
Huawei 1

Hrvatska je po ICT infrastrukturi na 38. mjestu Huaweijeve GCI ljestvice za 2020. godinu. Prema GCI indeksu, Hrvatska je prošle godine napredovala za jedno mjesto te je sada rangirana na 38. mjesto, zadržavši se u skupini takozvanih "adoptera", država koje su u fazi digitalizacije, između tehnološki najnaprednijih zemalja i onih zemalja u kojima digitalizacija tek započinje. Huaweijeva Global Connectivity Indeks ljestvica uključuje 79 država diljem svijeta, koje stvaraju 95 posto svjetskog BDP-a, rangiranih po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalne transformacije. Ljestvica je prvi put napravljena 2014. godine. Hrvatska je po toj, kompleksnoj metodologiji, prikupila 51 bod od mogućih 120. Najveći iskoraci u odnosu na prošlu godinu Hrvatska je pokazala u dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti širokopojasnog pristupa internetu te u korištenju tehnologija umjetne inteligencije i ”interneta stvari” IoT.

U skupini predvodnika, šesti put zaredom, prve su SAD s najvišim rezultatom (87), a slijede ih Singapur, Švicarska, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U Huaweiju napominju da su ciljana ulaganja u ICT od strane vlada i industrija širom svijeta nužna za daljnji gospodarski napredak i stvaranje ciklusa inovacija, a GCI može poslužiti donositeljima odluka diljem svijeta kao podloga za politike ubrzanja digitalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:16