INDEKS KVALITETE

Hrvatska je među kibernetički najsigurnijim državama svijeta, ali ima i najsporiji internet u EU

Visoko smo i na ljestvici po pitanju brzine interneta na mobitelu (15.mjesto), te broju internet korisnika gdje smo na 24.mjestu
Ilustracija
 Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia

Hrvatska je 37. na svijetu prema indeksu digitalne kvalitete života, prema indeksu koji već treću godinu zaredom izrađuje i objavljuje tvrtka SurfShark. Prošle godine Hrvatska je bila tri mjesta više. Inače, u Europi je Hrvatska na 25.mjestu.

Detaljni uvid u istraživanje SurfShark-a otkriva i kako Hrvatska zauzima visoko deseto mjesto po pitanju kibernetičke sigurnosti.

Hrvatska je visoko i na ljestvici po pitanju brzine interneta na mobitelu (15.mjesto), te broju internet korisnika gdje smo na 24.mjestu.

Najlošije stojimo s kvalitetom i pokrivenošću signala mobilnih usluga, gdje smo pri samome dnu (101.mjesto), a ne možemo se ponositi niti brzinom interneta gdje smo ukupno 61, što naš internet čini najsporijim u EU. Nadalje, zauzimamo 48. mjesto prema kvaliteti pristupa internetu, 36. smo u kategoriji infrastrukture, te 55. u domeni e-usluga vlasti.

Europski parlament je 6. srpnja usvojio obnovljeni Instrument za povezivanje Europe (CEF). Kroz program vrijedan 33,71 milijardu eura (u tekućim cijenama), financirat će se ključni projekti kako bi se poboljšale prometne veze i energetske mreže te digitalne usluge i povezivosti u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:06