Leslie Shannon je predstavila načine na koje se mogućnosti 5G mreže već danas mogu koristiti

 Hgk
PETA GENERACIJA

HGK u suradnji s finskom kompanijom Nokia pokreće 5G Akademiju, prva radionica već 24. svibnja

Leslie Shannon, voditeljica istraživanja ekosustava i trendova za Nokiju, održala je predavanje ‘Early Signals, Future Scenarios‘
Piše: Iva BadanjakObjavljeno: 12. svibanj 2022. 18:26

Leslie Shannon, voditeljica istraživanja ekosustava i trendova za Nokiju, održala je predavanje pod nazivom "Early Signals, Future Scenarios".

Shannon je govorila o novim mrežnim arhitekturama, vizualnoj analitici, upravljanju robotima i dronovima, AR/VR/XR tehnologiji i metaverzumu te je predstavila načine na koje se mogućnosti 5G mreže već danas mogu koristiti.

Peta generacija mobilne mreže u Hrvatsku je stigla prije gotovo dvije godine te se vjeruje da će donijeti revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici. Procjenjuje se da će razvoj i implementacija 5G rezultirati s 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU te da će zahvaljujući 5G tehnologiji globalni BDP narasti za četiri bilijuna dolara do 2030.

"Prava 5G revolucija je stabilnost u povezanosti putem 5G mreže, koja je dovoljno stabilna i brza da može podržati napredne tehnološke procedure u pravom vremenu", rekla je Shannon.

Voditeljica Odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić najavila je da HGK u suradnji s finskom kompanijom Nokia uskoro pokreće 5G Akademiju, u sklopu koje će organizirati i 5G radionice za tvrtke.

"Radionice su namijenjene tvrtkama iz svih gospodarskih grana, a cilj je omogućiti im alate za provedbu uspješne digitalne transformacije u svojim poslovnim procesima. Na njima će polaznici moći saznati više o tome što čini 5G jedinstvenom mrežom u podršci procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana i koji su temelji provedbe transformacije koju nam donosi", poručila je Šapić.

Prva virtualna radionica bi se trebala održati već 24. svibnja. Predavači iz Nokije i HAKOM-a, Goran Horvatić i Tonko Obuljen, polaznicima će objasniti ključne prednosti 5G-a i razlike u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža.

Dodajmo kako se postotak stanovništva pokrivenog 5G-om u Europi gotovo udvostručio između 2020. i 2021., dosegnuvši 62 posto prošle godine u usporedbi s 30 posto 2020. godine. U ožujku 2019., Europski parlament izrazio je zabrinutost zbog činjenice da bi s kineskim dobavljačima 5G opreme mogao biti povezan sigurnosni rizik za EU zbog zakona koji se primjenjuju u njihovoj zemlji. Komisija je u svojem strateškom pregledu o odnosu EU-a i Kine istaknula da je Uniji potreban zajednički pristup sigurnosti 5G mreža kako bi se zaštitio od potencijalno ozbiljnih posljedica za sigurnost ključne digitalne infrastrukture.

Linker
12. svibanj 2022 18:26