JAČANJE POZICIJE U REGIJI

Henkel sa SC Venturesom uložio više od milijun eura u DaiBau

Prvi VC fond u Hrvatskoj i prvi u koji je investirala Republika Hrvatska, nada se da će u konačnici DaiBau biti vrlo uspješna investicija s jako dobrim exitom
Osnivači platforme DaiBau - Martin Pelcl (lijevo) i Gregor Černelč (desno)
 DaiBau

Vodeća regionalna građevinarska platforma Daibau primila je više od milijun eura investicije od prvog hrvatskog VC fonda South Central Venturesa i korporacije Henkel. Daibau, iza kojeg stoji slovenski startup Eforma, a koji je u Hrvatskoj prisutan sedam godina pod brendom Emajstor, nije objavio točan iznos ulaganja.

Godine 2019. u DaiBau su gotovo 5,2 milijuna kuna ili 700.000 eura investirali SC Ventures i njemački fond Vito ONE specijaliziran za ulaganja u startupe koji se bave nekretninama, građevinarstvom i energetikom.

Martin Pelcl, jedan od osnivača i generalni direktor platforme DaiBau kaže da će im investicija SC Venturesa i Henkela pomoći u jačanju pozicije u regiji.

“Ubrzat će tekuće procese digitalizacije, koji izravno utječu na tržišnu transparentnost i pružanje brojnih inovativnih rješenja, kako krajnjim korisnicima, tako i izvođačima”, kaže Pelcl.

U okviru Henkela, u investiciju je ušla kompanijina poslovna jedinica Adhesive Technologies, koja ima 130.000 izravnih korisnika u više od 800 tržišnih segmenata. DaiBau pak brzo raste i trenutačno okuplja više od 65.000 građevinskih tvrtki, arhitekata i drugih stručnjaka za izgradnju i obnovu nekretnina na sedam različitih tržišta u regiji. Usporedbe radi, prije dvije godine, na platformi je bilo aktivno oko 30.000 izvođača radova. Tada je najviše projekata bilo u Sloveniji i Hrvatskoj. U međuvremenu su se proširili na ostale zemlje regije.

Adrian Orbea, voditelj globalnog marketinga tvrtke Henkel kaže da digitalizacija igra važnu ulogu u daljnjoj izgradnji njihovih poslovnih modela i stjecanju konkurentnih prednosti na različitim tržištima.

“DaiBau je u vrlo kratkom vremenu svoju digitalnu platformu uspješno pokrenuo i proširio po regiji, te tako potvrdio svoje mogućnosti i agilnost pa nam je želja da s DaiBauom dodatno unaprijedimo platformu te olakšamo pružanje inovativnih rješenja i pojednostavimo pristup informacijama različitim skupinama korisnika”, kaže Orbea.

South Central Ventures, prvi VC fond u Hrvatskoj i prvi u koji je investirala Republika Hrvatska, nada se da će u konačnici DaiBau biti vrlo uspješna investicija s jako dobrim exitom.

Jure Mikuž, glavni partner SC Venturesa kaže da su u DaiBau počeli ulagati 2018. godine te je ulazak Henkela u priču veliki korak naprijed.

“Partnerstvo s Henkelom ne samo da predstavlja potvrdu poslovne strategije koja je rezultirala ubrzanim rastom poslovanja Daibaua, već ga i mi u fondu vidimo kao iskorak koji će platformi pomoći da brže iskoristi neke nove tržišne prilike koje inače nikada ne bi mogla samostalno iskoristiti u tako ranoj fazi poslovanja”, zaključuje Mikuž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:08