nemaju odobrenje

Hanfa poziva ulagače da ne trguju preko Migotrade-a, jer sumnjaju u prevaru

Kod takvih nelicenciranih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prevare ulagatelja, ističe regulator hrvatskog financijskog tržišta
Migotrade 2

Strane tvrtke, potaknute slučajem GameStop, u Hrvatskoj su počele aktivnije nuditi investicijske prilike domaćim ulagačima. Međutim, regulator financijskog tržišta Hanfa upozorava da među njima ima i onih koji ne nude ni osnovnu razinu zaštite investitora. Na jednog takvog, Migotrade, Hanfa je izrijekom upozorila da nema odobrenje za trgovanje na području Hrvatske.

"Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga upozorava ulagatelje iz Hrvatske na Migotrade, internetsku platformu za trgovanje ugovorima za razlike, takozvanim CFD-ovima, kojom upravlja društvo Smart iSolution LLC, First Floor, First St Vincent Bank Ltd Building, Kingstown, Sveti Vincent i Grenadini", navodi Hanfa.

image
Hanfa registar

Dodaje da Migotrade nema odobrenje za pružanje investicijski, odnosno brokerskih usluga na području Hrvatske. To znači da u slučaju problema investitori iz Hrvatske ne mogu se obratiti za pomoć Hanfi, jer ona nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja te platforme i ne može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s takvim osobama. Hanfa je pri tome bila još izravnija te upozorava na moguću prevaru.

"Kod takvih nelicenciranih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prevare ulagatelja", ističe Hanfa.

image
Screenshot

Regulator navodi da ulagači mogu provjeriti tko ima dozvolu za takve aktivnosti na njihovim stranicama u Registru društava ovlaštenih pružati investicijske usluge i obavljati investicijske aktivnosti, a na stranici Registri dostupni su i ostali popisi koje Hanfa skuplja kako bi povećala transparentnost tržišta kapitala.

Hanfa dodaje da u EU investicijska društva moraju imati potrebne licence i notificirati se u svakoj državi članici za pružanje investicijskih usluga pa tako i u Hrvatskoj.

"Nažalost, zbog velikog broja pružatelja usluga koji svoje usluge pružaju preko interneta iz cijelog svijeta, na stranici Hanfe jednostavno nije moguće dati pojedinačno upozorenje, kao u slučaju Migotradea, u vezi sa svakim društvom koje nije u registrima Hanfe te je stoga važno da ulagatelji prije svakog trgovanja sami u registru Hanfe provjere posluje li neki pružatelj usluga legalno ili je riječ o vjerojatnoj prevari", zaključuju u Hanfi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:45