AI Landscape 2.0

Hajdi Ćenan: Cijeli IT sektor, a naročito AI, eksplodirao je u posljednjih godinu dana

AI Landscape 2.0 bit će predstavljen na glavnom godišnjem događanju u svijetu umjetne inteligencije, konferenciji AI2FUTURE
Hajdi Ćenan
 Marko Todorov/Cropix

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju, CroAI, prošle godine je po prvi puta predstavila krajolik umjetne inteligencije - AI Landscape 1.0 - koji je obuhvaćao startupe i kompanije koje razvijaju, implementiraju ili podržavaju razvoj umjetne inteligencije. Sredinom listopada očekuje se predstavljanje novog krajolika umjetne inteligencije u Hrvatskoj - AI Landscape 2.0.

Kako nam je kazala Hajdi Ćenan, potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, u verziji 1.0 CroAI je identificirao 70-ak AI startupa, a ukupno 170 kompanija, startupa i organizacija činilo je krajolik umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Prošle godine oko 80 posto startupa bilo je locirano u Zagrebu i okolici dok je udio žena u ulozi osnivačica ili suosnivačica iznosio oko 14 posto.

“Ove godine imali smo nešto više vremena i resursa za analizu, tako nam se u analizi pridružila CroAI članica, tvrtka Cohres, koja ima ekspertizu u investicijskom istraživanju. Kolege iz Cohresa su nam svojim iskustvom značajno pomogle pri analizi podatka i investicijskog potencijala tržišta umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Prošle godine saznali smo koliko nas ima i gdje se nalazimo, a ove ćemo dobiti priliku saznati više o tome kako AI startupi u Hrvatskoj posluju, s kojim se izazovima suočavaju te koje su to prilike na domaćoj i svjetskoj sceni za sve nas”, pojasnila je Hajdi Ćenan.

Dodaje kako kreiranjem AI Landscapea, provođenjem analize tržišta umjetne inteligencije te predlaganjem smjernica Europskoj komisiji vezano uz regulativu umjetne inteligencije, CroAI radi na tome da pozicionira Hrvatsku kao AI silu Europe.

“Cijeli IT sektor, a naročito AI, eksplodirao je u posljednjih godinu dana. Naravno tome je uveliko pridonijela pandemija i potreba za digitalizacijom. No, iako je COVID-19 ubrzao proces, neupitno je da bi se on dogodio. Već postaje lakše nabrojati kompanije koje nisu započele s implementacijom umjetne inteligencije, nego one koje jesu. Naime, ako kompanija i dalje želi ostati konkurentna na tržištu, to danas gotovo da nije moguće bez primjene umjetne inteligencije”, ističe Ćenan.

Kako najavljuje, AI Landscape 2.0 bit će predstavljen na glavnom godišnjem događanju u svijetu umjetne inteligencije, konferenciji AI2FUTURE, koja se održava 14. i 15. listopada 2021. u Kraš Auditoriumu u Zagrebu.

Dodajmo kako je digitalna transformacija jedan od glavnih priroriteta Europske unije, a digitalne platforme, internet stvari, računalstvo u oblaku i umjetna inteligencija su, kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta, među tehnologijama koje utječu na sektore od prometa do energetike, poljoprivredno-prehrambenih, telekomunikacijskih, financijskih usluga, tvorničke proizvodnje i zdravstvene skrbi i mijenjaju živote ljudi.

Umjetna inteligencija mogla bi, kako je istaknuto, donijeti građanima poboljšanu zdravstvenu skrb, sigurnije automobile i druge prometne sustave, prilagođene, jeftinije i dugotrajnije proizvode i usluge. Njome se može olakšati pristup informacijama, obrazovanju i osposobljavanju, što je posebno važno zbog potrebe za učenjem na daljinu, pogotovo u vrijeme pandemije COVID-19.

Umjetna inteligencija može, navedeno je na stranicama EP-a, učiniti radna mjesta sigurnijima jer se za opasne aktivnosti mogu upotrebljavati roboti, te može otvoriti nova radna mjesta koja će nastati zbog razvoja industrije temeljene na umjetnoj inteligenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:52