DRUŠTVENI HACKATHON

Hack4Split okupit će 10 timova koji će razvijati ideje za rješavanje problema zajednice

U subotu i nedjelju, 9. i 10. travnja 2022. u prostorima SPINIT inkubatora održat će se natjecanje koje će okupiti 52 sudionika

Ilustracija

 

 Nikola Vilic/Cropix

U subotu i nedjelju, 9. i 10. travnja 2022. godine, u prostorima SPINIT inkubatora održat će se društveni hackathon Hack4Split na kojem će sudjelovati 10 timova. Riječ je o dvodnevnom natjecanju usmjerenom rješavanju društvenih problema te osmišljavanju društvenih inovacija. Okuplja pojedince specifičnih znanja, neovisno o obrazovanju i zanimanju, koji pronalaze rješenja za probleme u svojoj lokalnoj zajednici, a u skladu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja. Kroz natjecanje se želi mlade osobe potaknuti da postanu aktivni članovi svoje zajednice, da se upoznaju s potrebama i problemima u svojoj zajednici i okolišu te se angažiraju na njihovom rješavanju.

Ukupno 52 sudionika u 10 timova razvijat će ideje kao što su aplikacija za prepoznavanje morskih organizama, olakšavanje pošumljavanja u svrhu amortizacije CO2 emisija, sigurne kuće za žrtve nasilja, aplikacija za rješavanje dugih lista čekanja u bolnicama i slično. Sudionici će imati 24 sata kako bi razvili prototip svog rješenja u vidu proizvoda ili usluga, nakon čega slijedi predstavljanje svih razrađenih projekata.

Tijekom hackathona sudionici će na raspolaganju imati mentorsku podršku, a ujedno će se održati i radionica pod nazivom "Is e-mail marketing dead?". Radionica je, osim sudionicima hackathona, otvorena i za javnost, a održat će ju Martina Šepić, direktorica tvrtke Webpower Adria. Za sudjelovanje na radionici zainteresirani se mogu prijaviti putem poveznice.

Organizatori poručuju kako najbolje timove očekuju razne korisne nagrade, kao što su SmartNinja tečaj "Programiranje za početnike: Python", online edukacija po izboru od Mirakul Edukacijskog centra, voucher za ZIP Line Split, besplatno jednomjesečno korištenje The Works coworking prostora te novčani fond za daljnji razvoj. Organizaciju hackathona su sponzorstvom poduprijeli Dobar tek, Wolt, ZIP Line Split, SmartNinja Hrvatska, Mirakul edukacijski centar, OTP banka d.d., The Daltonist Craft Bar, The Works Coworking te Nova Eurospectra.

Hackathon organiziraju Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu u partnerstvu sa tvrtkom Ensoco, Digital Nomad Association Croatia i Split Tech City. Hackathon se održava u sklopu projekta financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Dodajmo kako Europske snage solidarnosti pružaju priliku mladima da doprinose društvu, volontiraju i rade za opće dobro i iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju te da istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine. Kad su prošle godine potvrdili odluku da se 2022. u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade, zastupnici Europskog parlamenta osigurali su dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 05:06