SIGURNIJI INTERNET

Gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina komuniciralo je s osobama koje nisu upoznali

Na Međunarodni dan sigurnijeg interneta događajima i aktivnostima želi se podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu

Ilustracija

 Michel Christophe/abaca/Abaca Press/Profimedia

Svake godine u veljači obilježava se Međunarodni dan sigurnijeg interneta, kada se tisuće ljudi diljem svijeta udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Inicijativu Dan Sigurnijeg Interneta organizira udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije, s ciljem promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet".

Naime, digitalno doba donijelo je mnoge dobrobiti i zanimljive aplikacije, dok su društvene mreže postale prostor za zabavu, druženje, učenje te pronalaženje dobrih i edukativnih sadržaja. Novi izazovi u korištenju usluga interneta postali su i rad na daljinu te korištenje digitalnih platformi za organizaciju raznih aktivnosti na poslu koje smo ranije obavljali uživo. Međutim, povećanje korištenja digitalnih alata također je dovelo do povećanje izloženosti raznim opasnostima.

Primjerice, istraživanje provedeno u sklopu projekta ''EU Kids Online 2020'' pokazalo je da je gotovo dvije trećine djece u dobi od 9 do 17 godina na internetu u proteklih godinu dana vidjelo seksualne fotografije ili film gole osobe, a da im nije bila namjera vidjeti ih, a gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo.

Istraživanje deSHAME Hrvatska, koje je proveo Centar za sigurniji internet, pokazalo je da je gotovo polovica srednjoškolaca vidjelo da njihovi vršnjaci dijele seksualne sadržaje na internetu, a više od 30 posto priznaje da njihovi vršnjaci potajno fotografiraju gole, polugole ili neprimjereno odjevene osobe te ih dijele online. Međutim, gotovo polovica učenika ne bi prijavilo takvo ponašanje školi jer se boje reakcija, a 30 posto vjeruje da bi, u slučaju prijave seksualnog uznemiravanja na internetu, za isto okrivili njih same.

U Hrvatskoj Centar za nestalu i zlostavljanu djecu s Centrom za sigurniji Internet već osmu godinu za redom organizira aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među djecom i mladima, ali i roditeljima.

Između ostalog, ove godine organizirali su online kviz za djecu i mlade koji završava podjelom nagrada za one koji su kviz riješili s 80 posto ili više točnih odgovora; podcast za roditelje na kojem odgovaraju na sva postavljena pitanja; i webinar za stručnjake na temu "Uloga stručnjaka u području rizičnih ponašanja djece i mladih na internetu".

Svi ostali koji žele sudjelovati u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta mogu preuzeti brojne edukativne materijale na Internet stranicama Centra za sigurniji internet i Dana sigurnijeg interneta. Tamo možete pronaći materijale na aktualne teme, poput sekstinga, govora mržnje, prevencije ovisnosti o ekranima, sharentinga, lažnim vijestima i zaštiti privatnosti.

Dodajmo još kako Europski parlament štiti korisnike na internetu pomoću pravila za zaštitu potrošača, poput Direktive o zaštiti potrošača, Akta o digitalnim uslugama i Akta o digitalnim tržištima. Novim paketom digitalnih zakona europarlamentarci su posebno odlučili osigurati da ono što je nezakonito u stvarnom svijetu mora biti nezakonito i na internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:14