DEEPMIND

Googleov program umjetne inteligencije pokazao se jednako dobar u kodiranju kao i čovjek

Za rješavanje zadataka na natjecanjima u programiranju potrebna je kombinacija kritičkog mišljenja, logike, algoritama, kodiranja i razumijevanja prirodnog jezika

Ilustracija

 Skorzewiak/Alamy/Alamy/Profimedia

Googleova tvrtka za umjetnu inteligenciju DeepMind objavila je veliko postignuće u konkurentnom računalnom programiranju. Nakon simuliranja 10 natjecanja, s više od 5000 sudionika, AI sustav AlphaCode svrstao se u prvih 54% konkurenata.

Za rješavanje zadataka na natjecanjima u programiranju potrebna je kombinacija kritičkog mišljenja, logike, algoritama, kodiranja i razumijevanja prirodnog jezika.

Tipični problemi uključuju pronalaženje načina za postavljanje cesta i zgrada unutar određenih gabarita, te primjerice stvaranje strategija za pobjedu u društvenim igrama.

-Cijeli sam život fasciniran natjecanjima u programiranju. Biti dio tima koji je izgradio AlphaCode bilo je ostvarenje sna, ali nikada nije očekivao da ću postići ovakav rezultat -kazao je Oriol Vinyals, glavni znanstvenik u odjelu za istraživanja DeepMinda.

Mike Mirzayanov, osnivač platforme Codeforces, koja je vodila natjecanja, nazvao je AlphaCode "novim konkurentom koji obećava".

“Mogu sa sigurnošću reći da su rezultati AlphaCodea nadmašili moja očekivanja. Bio sam skeptičan jer se čak i u jednostavnim natjecateljskim problemima često zahtijeva ne samo implementacija algoritma nego i - a to je najteži dio - izmišljanje novih rješenja- kazao je Mirzayanov.

-Rješavanje problema konkurentnog programiranja je stvarno teška stvar, zahtijeva i dobre vještine kodiranja i kreativnost u rješavanju problema- zaključio je, pak, Googleov softverski inženjer i programer Petr Mitričev.

Europski parlament prepoznao je umjetnu inteligenciju kao tehnologiju koja će brzo razvija i koja će preoblikovati milijune poslova u EU, a eurozastupnici su u izvješću o umjetnoj inteligenciji u obrazovnom, kulturnom i audiovizualnom sektoru zaključili da će nedovoljno ulaganje u umjetnu inteligenciju vjerojatno imati utjecaj na konkurentnost Unije u svim sektorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:56