glasovni asistent

Google se suočava s još jednom istragom: EK želi istražiti tehnološkog diva

Sumnja se da je prisilio proizvođače na korištenje Googleovog pomoćnika kao zadanog glasovnog pomoćnika na Android uređajima
 Robyn Beck/AFP

Google se navodno suočava s još jednom istragom tržišnog natjecanja EU-a, ovaj put zbog dominacije Googleovog glasovnog asistenta na Androidu.

Kako saznaje medijska organizacija Mlex, Europska komisija želi istražiti tehnološkog diva zbog sumnje da je prisilio proizvođače na korištenje Googleovog pomoćnika kao zadanog glasovnog pomoćnika na Android uređajima.

Googleov glasovni asistent, ekvivalentan Siri na Appleovim uređajima, zadana je značajka na većini novih Android uređaja od 2017. godina. Između ostalog, glasovni asistent može zakazivati sastanke, odgovarati na osnovne upite ili upućivati telefonske pozive.

Povjerenica za tržišno natjecanje EU-a, Margrethe Vestegar, ranije ove godine dala je do znanja da je uznemirena dominacijom nekoliko glasovnih asistenata te je upozorila da predinstalacija aplikacija predstavlja antikonkurentno ponašanje. Također je izrazila zabrinutost zbog načina na koji glasovni asistenti prikupljaju osobne podatke.

"U Europskoj uniji vodeći glasovni asistenti su Google Asistent, Amazonova Alexa i Appleova Siri", rekla je Vestager dodajući da "postoje zabrinutosti u vezi zadanih postavki i predinstalacije glasovnih asistenata".

Europska komisija nije službeno komentirala navode o istrazi.

Podsjetimo, Komisija je zbog antikonkurentnog ponašanja Google kaznila već tri puta u tri godine - prvo za 2,7 milijardi dolara 2017., zatim za pet milijardi dolara 2018. i još jednom za 1,7 milijardi dolara 2019. godine.

Europska komisija u lipnju ove godine pokrenula je istragu kako bi utvrdila krši li Google uslugama digitalnog oglašavanja propise o tržišnom natjecanju u Europskoj uniji. Vestager je tada izjavila kako je zabrinuta da je Google otežao rivalima da se natječu i da će zato istražiti Googleova pravila o praćenju korisnika kako bi bili sigurni da su u skladu s poštenom konkurencijom. Povjerenica EU-a rekla je i kako će Komisija detaljnije proučiti Googleov plan za uklanjanje kolačića preglednika i prestanak praćenja korisnika Androida pomoću alata "identifikator za oglašavanje".

Zastupnici Europskog parlamenta u lipnju su održali raspravu o europskom digitalnom paketu kojim EU želi regulirati tehnološke divove.

Izvjestitelj Andreas Schwab (EPP) smatra da bi se EU trebala usredotočiti na tvrtke s tržišnom kapitalizacijom od najmanje 100 milijardi eura, u odnosu na 65 milijardi eura koje je utvrdila Europska komisija u prosincu kada je predstavljala Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima.

Europski parlament pozvao je Komisiju da se uhvati u koštac s nelegitimnim preprekama tržišnog natjecanja na jedinstvenom europskom tržištu i da ubrza istrage velikih tehnoloških platformi, uključujući Google, koje trenutačno nisu u skladu s brzinom razvoja digitalnih tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:25