RAST INVESTICIJA

Google najavio da će u podatkovne centre diljem SAD-a uložiti 9,5 milijardi dolara

Očekuje se da će investicije dovesti do otvaranja najmanje 12.000 novih radnih mjesta s punim radnim vremenom

Sjedište Googlea u Silicijskoj dolini

 Phillip Bond/Alamy/Alamy/Profimedia

Američki tehnološki div Google najavio je da će ove godine u urede i podatkovne centre diljem SAD-a uložiti 9,5 milijardi dolara, što je 36 posto više nego u godini ranije.

Očekuje se da će investicije dovesti do otvaranja najmanje 12.000 novih radnih mjesta s punim radnim vremenom. Glavni fokus bit će na jačanju podatkovnih centara u nekoliko saveznih država, uključujući Nevadu, Nebrasku i Virginiju.

Google također planira otvoriti novi ured u Atlanti i proširiti podatkovni centar u okrugu Storey, u Nevadi.

"Možda se čini nelogičnim to što povećavamo ulaganja u fizičke urede, a u isto vrijeme nastojimo biti fleksibilniji u radu. Ipak, smatramo da je važnije nego ikad ulagati u kampuse jer će to učiniti naše proizvode boljima i osigurati veću kvalitetu života naših zaposlenika i zajednice", objašnjavaju u Googleu.

U ožujku je Google zamolio svoje zaposlenike u području zaljeva San Francisca da se vrate u urede. Počevši od ovog mjeseca, Googleovi radnici moraju najmanje tri dana tjedno raditi u uredu, što je izazvalo frustracije dijela zaposlenika koji su se željeli iseliti iz skupe obalne regije San Francisco.

Kompanija pokušava vratiti zaposlenike u nekoliko ureda u SAD-u, Britaniji i na području Azije i Pacifika.

U ožujku 2021. Google je najavio ulaganje od sedam milijardi dolara u SAD-u kojim se planira otvoriti najmanje 10.000 novih radnih mjesta, što je pad u odnosu na 10 milijardi dolara koje je obećao da će uložiti 2020. godine.

Od izbijanja pandemije, rad od kuće povećao se za gotovo 30 posto, a očekuje se da će se taj trend nastaviti. Također, nedavno istraživanje Microsofta pokazalo je da je u 2022. hibridni rad porastao za sedam posto u odnosu na godinu ranije i da najmanje 53 posto ljudi razmišlja o prelasku na hibridni rad u ovoj godini.

Europski parlament donio je zakonodavnu inicijativu kojom je pozvao Komisiju da predloži propis koji će omogućiti svima koji rade od kuće da isključe digitalne uređaje izvan radnog vremena bez straha od posljedica na poslu. Europarlamentarci također traže od država članica da poduzmu sve potrebne mjere kako bi radnicima omogućile da iskoriste pravo na "isključenje", među ostalim i njegovim uvrštenjem u kolektivne ugovore između socijalnih partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:16