Devet lanaca vrijednosti

Glavni centar za kibernetičku sigurnost Unije bit će u Bukureštu

ECCC će pomoći pri koordinaciji istraživanja i inoviranja na području kibersigurnosti u Europskoj uniji
 Rafael Ben-ari/chameleons Eye/Avalon Creative/Profimedia

Predstavnici vlada članica Europske unije odlučili su da će novi Europski centar za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibersigurnosti (ECCC) smjestiti u Bukureštu.

ECCC će pomoći pri koordinaciji istraživanja i inoviranja na području kibersigurnosti u Europskoj uniji i služit će kao glavni instrument Unije za skupljanje investicija u istraživanje kibernetičke sigurnosti, tehnologiju i razvoj industrije.

Zagreb je bio među kandidatima za lokaciju ECCC-a, no predstavnici 27 članica Unije ipak su se odlučili za najveći i glavni grad Rumunjske.

Pregovori Europskog parlamenta i Vijeća o zakonskom okviru za djelovanje centra traju.

Europska unija kibernetičku sigurnost smatra jednim od devet strateških lanaca vrijednosti.

Nacrt prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine kibernetičke prijetnje drži sigurnosnim izazovom s kojim će se u budućnosti kontinuirano suočavati gospodarski sustavi i državne institucije.

U tom kontekstu, navodi se da je potrebno ojačati obrambene sposobnosti Hrvatske vojske da odgovori na napade u kibernetičkom prostoru.

To će se postići, kako stoji u Nacrtu, “trajnom opredijeljenošću za tehnološku modernizaciju i stjecanjem novih znanja”.

Također, istaknuto je i da kibernetički kriminalitet globalni izazov koji zahtijeva učinkovitu međunarodnu suradnju te da kibernetička sigurnost ključna za unutarnju sigurnost neke nacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:49