ISKUSTVO POBJEDNIKA

‘Get in the Ring traži postojanje ili otvaranje tvrtke, to me motiviralo za korak naprijed‘

U velikom finalu natjecanja Get in the Ring Split 2019. Slaven Damjanović (eAgrar) osvojio je prvo mjesto
Slaven Damjanović u trenutku proglašenja pobjednika 2019.
 
 Jakov Prkic/Cropix

U pravom boksačkom ringu, u velikom finalu natjecanja Get in the Ring Split 2019. Slaven Damjanović (eAgrar) osvojio je sto tisuća kuna i odlazak na globalnu scenu 2020. godine. Danas, nepune dvije godine poslije očekuje se novo natjecanje Get in the Ring Split 2021., ponovno u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Grada Splita koji je osigurao nagradni fond u iznosu od 300 tisuća kuna.

Prva nagrada na natjecanju koje će se održati u petak, 29. listopada u Hrvatskom domu Split, donosi pobjedniku 120.000 kuna, druga iznosi 70.000 kuna, treća je u visini od 50.000 kuna, a četvrta, peta i šesta nagrada po 20.000 kn.

Ovo svjetski poznato natjecanje pokrenula je nizozemska zaklada s ciljem spajanja inovatora s investitorima, odnosno povezivanja talenta, stručnosti i kapitala.

- Još su mi usta suha od govora večeras. Bilo je ovo izvrsno natjecanje. Novac ćemo iskoristiti za daljnji razvoj proizvoda kako bi poljoprivrednicima bilo što lakše - kazao nam je Slaven Damjanović u prosincu 2019., slaveći u ringu, nakon što je proglašen pobjednikom u jakoj konkurenciji koja je nastupila u finalnim borbama.

No tada nitko nije mogao predvidjeti koliko će pandemija koronavirusa promijeniti svakodnevicu ljudima diljem svijeta i mnogima otežati poslovanje. Tako je posljedično korona-kriza usporila i očekivani brzi rast i razvoj sustava eAgrar, ali, kako danas kaže Slaven Damjanović, projekt ide dalje.

Riječ je o sustavu za praćenje stanja biljaka i vremenskih uvjeta na poljoprivrednim poljima, temelji se na IoT uređajima koji prikupljaju podatke o stanju biljaka, podatke o temperaturi, vlažnosti zraka i zemlje, količini oborina, itd.

Tako eAgrar poljoprivrednicima daje pravovremenu i preciznu informaciju o stanju njihovih usjeva zajedno s korisnim savjetima zahvaljujući naprednim algoritmima. Evo jednog primjera: U četiri sata ujutro jedan sinjski poljoprivrednik, korisnik sustava eAgrar, dobio je obavijest o pojavi mraza u njegovom polju. Odmah je ustao i krenuo zaštititi svoj usjev. Zahvaljujući eAgraru na vrijeme je dobio informaciju, mogao je reagirati i spriječio je da mu mraz uništi trud.

Damjanović je eAgrar osmislio u malom laboratoriju u svojoj sobi u Studentskom domu u Splitu. U projekt je krenuo s ciljem da približi nove tehnologije poljoprivrednicima i na taj način olakša već dovoljno težak posao proizvodnje hrane, a pokazalo se da sustav ima velike mogućnosti u tom pogledu.

Na velikom međunarodnom studentskom startup natjecanja STup! 2019. ,eAgrar je proglašen i najboljim startupom koje je također održano u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora na Ekonomskom fakultetu. Nagrade je osvajao i na drugim natjecanjima na kojima ga je Slaven prezentirao.

-Za razliku od svih drugih natjecanja na kojima sam sudjelovao, Get in the Ring ima točno određena pravila među kojima ujedno zahtijeva postojanje ili otvaranje svoje tvrtke. Taj uvjet me motivirao da napravim korak naprijed. Ono što me najviše mučilo je hoće li se otvaranje tvrtke isplatiti. Taj rizik sam odlučio ipak napraviti, na taj način Get in the Ring nije bilo samo još jedno natjecanje nego i motiv da učinim novi korak sa svojim projektom i otvorim tvrtku – kazuje Slaven Damjanović danas o razlozima prijave na GITR.

Govoreći o svojem iskustvu nastupa na tom natjecanju, kaže kako je projekt eAgrar predstavio na STup! natjecanju, ali i u Mostaru, Sarajevu i Zagrebu.

-Smatram da izlaganje projekta više puta i kontinuirana vježba najviše doprinosi. Kada češće izlažeš i ponavljaš svoj projekt zaista naučiš točno filtrirati riječi, dobiješ jedan sažet tekst koji mora ostaviti jak dojam na slušatelja. Ja sam za svoj pitch točno znao za svaku riječ zašto je ona tu i čak mi je poredak riječi bio jako važan kako bi efekt bio što bolji. U pitch dijelu natjecanja moraš jako dobro iskoristiti vrijeme pa tako svaka riječ postaje važna – pojašnjava Damjanović.

Dodaje kako je selekcijski krug u ovom natjecanju bio nešto zahtijevniji te je morao izmijeniti svoju prezentaciju dok je za finale napravio u potpunosti novu.

- Startupi često ne znaju napraviti prezentaciju za tako kratak vremenski rok i zato su, vjerujem, svim sudionicima pomogli savjeti stručnjaka koje smo dobili na radionicama prije natjecanja. Takve radionice i pripreme često su nedostatak drugim natjecanjima. U finalu smo imali 30 sekundi u svakom krugu natjecanja i zapravo morate točno isplanirati svaku riječ unaprijed, zato je vježbanje izlaganja jako važno. Koncept natjecanja je skroz drugačiji, adrenalin je puno veći i zato moj najbolji savjet je samo vježba, vježba i vježba. To je jedini način da sa što manje treme izabereš prave riječi kojima ćeš izložiti ono najvažnije o projektu u zadanom vremenskom roku – iznosi svoje iskustvo koje može dobro doći i ovogodišnjim finalistima.

Kazuje i kako je nakon otvaranja firme uvijek najteže kako doći do svojih prvih kupaca i pozicionirati se na tržištu. Pomogla mu je, kaže. medijska vidljivost natjecanja, a vrijednost natjecanja je i u novim poznanstvima s investitorima i poduzetnicima iz različitih područja.

Get in the Ring je bio jedan veliki iskorak za njega, eAgrar kao projekt je, kaže, nadograđen i dosta je napredovao od tada.

-Pandemija COVID-19 je postavila brojne prepreke u ovoj poslovnoj godini, ali mi je omogućila i malo slobodnog vremena te sam razvio novi proizvod. Iako je pandemija jako pogodila naše ciljano tržište nadamo se da će se tim proizvodom eAgrar proširiti na drugo tržište i nastaviti rasti – kaže Slaven Damjanović.

Kako najavljuju iz Studentskog poduzetničkog inkubatora, i ove godine, uz predstavnike Grada, gostujući žiri na splitskom izdanju Get in the Ring natjecanja čine iskusna i provjerena imena koja upravljaju kapitalom za ulaganje od nekoliko stotina milijuna eura.

U ovom tjednu održat će se pripreme za sve prijavljene, a provest će ih stručnjaci iz tvrtke Silicon Castles i Get in the Ring fondacije.

S obzirom da su startupi pokretači inovacija, u Europskoj uniji, koja želi biti globalni lider u inovacijma, pokrenuto je nekoliko inicijativa kako bi se pomoglo startupima u najranjivoj fazi. Jedna od prvih inicijativa je bila Startup deklaracija, a pokrenute su i inicijative za jednoroge, te za startup ekosustave kako bi im se olakšalo poslovanje.

U EU postoji više od 80.000 startupa, ali tek 50-tak jednoroga, odnosno onih tvrtki u privatnom vlasništvu čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara. Ulaganja koja su prikupili europski startupovi iznosila su 2020. godine 41 milijardu američkih dolara, u odnosu na 36,6 milijardi dolara u 2019. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:00