Prekogranična trgovina

Geoblokiranje zabranjeno, ali prepreke kupnji ostale

Nekoliko zastupnika Europskog parlamenta upozorilo je da i dalje postoje ograničenja prekogranične dostave, što ostaje poslovni izbor prodavatelja i tako blokira više od polovice pokušaja internetske trgovine
Ilustracija
 Profimedia

Pozitivni pomaci postoje, ali od 2018. godine, kad je uredba o zabrani neopravdanog geografskog blokiranja na unutarnjem tržištu donesena, diskriminacija na temelju državljanstva i mjesta boravka tijekom online kupovine i dalje postoji, pokazala je evaluacija Europske komisije.

- Evaluacija pokazuje pozitivne učinke, primjerice blokiranje pristupa web stranici ili preusmjeravanje korisnika na drugu web stranicu poprilično je smanjeno - kaže Anna Cavazzini iz Kluba zastupnika Zelenih/EFA-e u Europskom parlamentu.

Dodala je da procjena pokazuje da u većini država članica nedostaje provedba pravila. Trenutačno samo oko 15 posto Europljana kupuje proizvode iz internetskih trgovina u drugim zemljama EU.

Europarlamentarka Adriana Maldonado Lopez iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata napominje kako istraživanja pokazuju da novi internetski korisnici žele pristupiti audiovizualnom sadržaju izvan njihovih granica.

Nekoliko zastupnika parlamenta također je upozorilo da i dalje postoje ograničenja prekogranične dostave, što ostaje poslovni izbor prodavatelja i tako blokira više od polovice pokušaja internetske trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:27