VIZIJA BUDUĆNOSTI

GEN Grupa: Želimo postati vodeći regionalni proizvođač i opskrbljivač niskougljičnom energijom

Nuklearna elektrana Krško u svijetu se smatra jedinstvenim primjerom nuklearne elektrane u vlasništvu dviju država, koja svojom pouzdanošću i konkurentnom proizvodnjom u odnosu na druge izvore slovenskom i hrvatskom gospodarstvu osigurava povoljan položaj i prihvatljivu razinu energetske neovisnosti obiju zemalja

Drugi blok nuklearne elektrane međugeneracijski je projekt koji će pridonijeti kvaliteti opskrbe električnom energijom za više desetljeća - bit će to moderna nuklearna elektrana s radnim vijekom duljim od 60 godina

GEN Grupa vodeći je regionalni pokretač prelaska na samoodrživi niskougljični elektroenergetski sustav temeljen na kombinaciji nuklearne energije i obnovljivih izvora. Uz lanac dodane vrijednosti od proizvodnje do isporuke, osiguravamo pouzdanu, konkurentnu i na kupce usmjerenu opskrbu energijom i energetskim uslugama. GEN Grupa električnu energiju proizvodi iz održivih izvora energije s niskim udjelom ugljika, odnosno iz nuklearne energije te energije vode i sunca. Čak 99 posto ukupne električne energije proizvedene u elektranama GEN Grupe dolazi iz niskougljičnih izvora električne energije.

Godišnje proizvedu od 5600 do 6300 gigavat sati (GWh) električne energije, što je više od 40 posto ukupne električne energije proizvedene u Sloveniji. Nakon distribucije hrvatskog dijela električne energije iz Nuklearne elektrane Krško, udio proizvodnje GEN Grupe iznosi približno 30 posto ukupne električne energije proizvedene u slovenskim elektranama. GEN Grupa učinkovito trži električnu energiju, pri čemu koriste znanje, profesionalni pristup i kreativnu energiju.

Kombiniraju funkcije za učinkovito upravljanje rizicima kupnje, trgovanja i prodaje električne energije. Uz zajamčeni zakup snage i električne energije, proizvođačima u grupi osiguravaju pouzdane i stabilne prihode, a krovno društvo osigurava optimalnu prodaju snage i električne energije sve do krajnjih kupaca. Oni tako dobivaju kvalitetnu uslugu cjelovite opskrbe električnom energijom i optimizaciju svojih kanala nabave.

Važna strateška aktivnost GEN Grupe je i ulaganje u održavanje i optimizaciju postojećih proizvodnih kapaciteta te razvoj novih. Ulogu suinvestitora u razne nove energetske projekte shvaćaju kao izazov i priliku. Jedino tako, naime, mogu osigurati dovoljne količine električne energije i smanjiti slovensku ovisnost u uvozu.

"Naša vizija je postati vodeći regionalni proizvođač i opskrbljivač niskougljičnom električnom energijom po konkurentnoj cijeni, izvrstan po međunarodnim kriterijima", najavljuje Dejan Paravan, predsjednik Uprave GEN Grupe.

image

Solarna elektrana Brežice

Goran Rovan/

S ODRŽIVIM ULAGANJIMA U ZELENU BUDUĆNOST

Klimatsko-energetska kriza značajno je promijenila stanje u europskom energetskom sektoru. Pokazalo se da je ovisnost o uvozu energije jedna od ključnih prepreka strateškom razvoju zemlje pa su razlozi za jačanje elektroenergetske samoodrživosti jači nego ikad. Kako bi se uspješno suočila s izazovima budućnosti, GEN Grupa je pripremila viziju koja uključuje stabilnu energetsku mješavinu nuklearne, hidro i solarne energije uz potporu plinskih rezervi. Sve su to domaći resursi koji se već sada uspješno koriste, a uz dosadašnja znanja i iskustva omogućit će dugoročnu energetsku neovisnost o vanjskopolitičkim, gospodarskim, prirodnim i drugim utjecajima. U GEN Grupi kratkoročni investicijski ciljevi usmjereni su prema korištenju obnovljivih izvora energije, posebice solarnog potencijala.

Ulaganjima u obnovljive izvore energije značajno pridonose ostvarenju nacionalnih ciljeva dekarbonizacije i povećanju udjela obnovljivih izvora. Istovremeno, važna prednost Slovenije je i dugoročno korištenje nuklearne energije, zbog čega GEN energija priprema sve potrebno za ulaganje u novu nuklearnu elektranu u Krškom. GEN Grupa predana je ostvarivanju održivog razvoja, jer je iznimno svjesna da nam za učinkovito suočavanje s ekološkim i socioekonomskim izazovima treba prilagodljivo i otporno društvo. Orijentirajući se prema održivom poslovanju temeljenom na održivoj ESG politici, slijede slovenske i europske zakonske obveze.

DRUGI BLOK NUKLEARNE ELEKTRANE JE NUŽAN

Drugi blok nuklearne elektrane (Jek 2), središnji strateški i razvojni projekt GEN Grupe, jedno je od ključnih rješenja za ostvarivanje ciljeva klimatske neutralnosti i dekarbonizacije slovenskog elektroenergetskog sustava, a kao važan izvor domaće energije u budućnosti će –uz odustajanje od korištenja fosilnih goriva – dati odlučujući doprinos smanjivanju naše ovisnosti u uvozu energije, a time i očuvanju nacionalne energetske sigurnosti.

Cilj elektrane Jek 2 je, zajedno s obnovljivim izvorima energije, Sloveniji osigurati relativno brzu i prije svega realno ostvarivu dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora na dugoročno pouzdan, siguran, ekološki odgovoran i ekonomski učinkovit način. Kao stabilan proizvodni pogon, Jek 2 je nužan i za sustavnu potporu raspršenih obnovljivih izvora. Drugi blok nuklearne elektrane međugeneracijski je projekt koji će pridonijeti kvaliteti opskrbe električnom energijom tijekom više desetljeća - bit će to moderna nuklearna elektrana s radnim vijekom duljim od 60 godina. Nova će nuklearna elektrana tako kroz dugi niz desetljeća osiguravati pouzdanu opskrbu električnom energijom s niskim udjelom ugljika po stabilnoj i predvidljivoj cijeni, čime će poticati gospodarski i društveni razvoj te povećavati kvalitetu života svih stanovnika Slovenije, a u slučaju dogovora o zajedničkim ulaganjima, također i Hrvatske.

GEN Grupa je ove godine izmijenila projekt pa bi tako mogli umjesto dosad planiranog bloka od 1100 MW graditi veći blok snage do 2400 MW, ili pak dva bloka. Time su proširili krug potencijalnih dobavljača, što otvara dodatne mogućnosti za suinvestiranje. Inače, opsežna investicija u Jek 2 omogućit će elektranu s dugim vijekom trajanja te vrlo stabilnim i pouzdanim radom. To znači proizvodnju velikih količina električne energije s niskim udjelom ugljika, što snižava njezinu cijenu po jedinici. Kao vrlo stabilan izvor, nuklearna elektrana osigurava pouzdan elektroenergetski sustav ne samo u Sloveniji, već i šire u regiji.

NUKLEARNA ELEKTRANA KRŠKO OSVJETLJAVA SLOVENIJU I HRVATSKU

Sadašnja nuklearna elektrana u Krškom osigurava približno jednu petinu slovenskih potreba za električnom energijom, a u Hrvatskoj približno 16 posto. U svijetu se smatra jedinstvenim primjerom nuklearne elektrane u vlasništvu dviju država, koja pouzdanošću i konkurentnom proizvodnjom u odnosu na druge izvore osigurava povoljan položaj slovenskog i hrvatskog gospodarstva te prihvatljivu razinu energetske neovisnosti i jednoj i drugoj zemlji. Krška nuklearna elektrana stoga je važan temelj elektroenergetskog gospodarstva Slovenije i Hrvatske, a zbog promišljene trajne sigurnosne i organizacijske nadogradnje usporediva je sa suvremenim nuklearnim elektranama treće generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:08