DIGITALNA EUROPA

Flego: ‘Ovo je konkretna, opipljiva, prava i velika šansa za digitalni rast i razvoj Hrvatske‘

Očekujem prve natječaje već krajem ovog mjeseca, a ostali će krenuti početkog iduće godine, kaže hrvatski zastupnik

Valter Flego

 Hase Brigitte

Europska komisija donijela je tri programa rada Digitalne Europe i u njima je navela ciljeve i posebna tematska područja za koja će se izdvojiti ukupno 1,98 milijardi eura.

-Tako je, program Digitalna Europa započinje s pravom fazom implementacije i to je sjajno! Prva tri radna programa usmjerena su na umjetnu inteligenciju s budžetom od 1,38 milijardi eura, cyber sigurnost s 269 milijuna eura i digitalne inovacijske centre s 329 milijuna eura – kazao nam je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego (IDS, Renew Europe) kad smo ga pitali za komentar ove vijesti.

Flego je, podsjetimo, bio izvjestitelj Europskog parlamenta za program Digitalna Europa, koji je Parlament donio krajem travnja ove godine. Digitalna Europa jedan je od najvažnijih novih programa EU-a čiji je cilj jačanje tehnološke neovisnosti i konkurentnosti Europe u digitalnom gospodarstvu.

Kroz ovaj program sa 7 i pol milijardi eura financirat će se projekti u pet ključnih područja: superračunalstvo, umjetna inteligencija, kibersigurnost, napredne digitalne vještine i osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu.

Hrvatski europarlamentarac sada ističe kako se gotovo milijardu i pol eura za prva dva programa mora potrošiti do kraja 2022., a 329 milijuna eura za inovacijske centre do kraja 2023.

- Očekujem prve natječaje već krajem ovog mjeseca, a ostali će krenuti početkog iduće godine. Pozivam cijeli privatni i javni sektor da iskoriste ovu fantastičnu priliku, da iskoriste što nam Europa nudi, da na vrijeme izrade svoje digitalne projekte i uzmu što je moguće više europskog novca. Ovo je konkretna, opipljiva, prava i velika šansa za digitalni rast i razvoj Hrvatske - poručuje Valter Flego.

Prema objavi Europske komisije, glavni program rada Digitalne Europe odnosit će se na ulaganja kao što su uvođenje zajedničkih podatkovnih prostora (npr. podatkovnih prostora za proizvodnju, mobilnost i financije) koji će javnom sektoru te malim, srednjim i novoosnovanima poduzećima olakšati prekograničnu razmjenu podataka, kao i uvođenje objedinjene cloud-to-edge infrastrukture i usluga, što će biti okosnica digitalnih rješenja za siguran protok podataka.

Također ulaganja se odnose na izgradnju objekata za testiranje i eksperimentiranje s rješenjima koja se oslanjaju na umjetnu inteligenciju radi poticanja korištenja pouzdane umjetne inteligencije (i među malim, srednjim i novoosnovanim poduzećima) u reakciji na velike društvene izazove kao što su klimatske promjene i održiva zdravstvena skrb (npr. uvođenje objekata za testiranje umjetne inteligencije u zdravstvu i u pametnim gradovima i zajednicama).

Nadalje kao primjer naveli su uvođenje sigurne infrastrukture za kvantnu komunikaciju u EU-u (EuroQCI) koja će osigurati dobru otpornost na kibernapade. Isto tako i osnivanje i održavanje diplomskih studija iz bitnih naprednih digitalnih tehnologija radi jačanja digitalnih vještina u Europi, kao i održavanje digitalnih tečajeva za mala i srednja poduzeća, što je najavljeno u Programu vještina i Strategiji za MSP-ove iz 2020. godine. Također moguće je ulaganje u uspostavu, rad i trajno dinamično održavanje digitalnih usluga koje potiču prekograničnu interoperabilnost rješenja namijenjenih javnim upravama (npr. europski digitalni identitet).

Istaknuto je i kako će se program rada za područje kibernetičke sigurnosti baviti ulaganjima u izgradnju napredne opreme, alata i podatkovne infrastrukture. Financirat će se razvoj i optimalno korištenje znanja i vještina povezanih s kibersigurnošću, poticat će se razmjena dobre prakse i osigurati široko uvođenje najsuvremenijih kibersigurnosnih rješenja u cijelom europskom gospodarstvu.

Kako bi se ispunili ciljevi programa Digitalna Europa, pojašnjeno je, uspostavit će se mreža europskih centara za digitalne inovacije koja će osigurati pristup testiranju tehnologije i poticati digitalnu transformaciju privatnih i javnih organizacija diljem Europe, što se može odnositi i na vlade na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini. Kako je istaknuto, europski centri za digitalne inovacije bit će važan instrument s pomoću kojega će EU-ove politike, posebno industrijska te politika koja se odnosi na mala, srednja i novoosnovana poduzeća, pomagati poduzećima i javnom sektoru u zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:39