STUDENTI EKONOMIJE

Financijski klub Split organizira dvodnevnu konferenciju na temu ‘Euro u Hrvatskoj‘

Poznati analitičari i financijski stručnjaci približit će proces uvođenja eura u našoj zemlji

Europska središnja banka/ ilustracija

 

 Daniel Roland/AFP

Jedna od aktualnih tema nekoliko godina unazad, a pogotovo u posljednjih pola godine je upravo uvođenje eura u Hrvatskoj. Tijekom vremena pojavilo se puno stručnjaka različitih mišljenja, neki podržavaju uvođenje, a neki ipak ne, javljaju iz studentske udruge Financijski klub Split koja djeluje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Kako bi više približili cijeli proces i sam pojam eura na našem tržištu, Financijski klub Split u suradnji s EDC-om organizira dvodnevnu konferenciju na temu "Euro u Hrvatskoj" koja će se održati na Ekonomskom fakultetu u Splitu u Svečanom amfiteatru.

U ponedjeljak 20. lipnja, prvo predavanje održat će ekonomska savjetnica pri Europskoj komisiji Hana Huzjak, a govorit će o euru kao zajedničkoj valuti. Sljedeće predavanje na temu "Euro u Hrvatskoj" održat će izv.prof.dr.sc.Josip Visković, nakon čega će Ivan Dražetić, predstavnik InterCapitala te član CFA održati predavanje "Utjecaj uvođenja eura na tržište kapitala".

Zagarantiran je dobar i edukativan sadržaj posebno s naznakom aktualnost teme, poručuju iz Financijskog kluba Split.

Drugog dana konferencije, 21. lipnja 2022 s početkom u 16 sati na Ekonomskom fakultetu planirana je panel rasprava na temu "Euro u Hrvatskoj". Sudionici su ekonomski analitičar Velimir Šonje, član Uprave OTP banke Nikola Mikša i viceguverner HNB-a Michael Faulend. Moderator panela bit će izv. prof.dr.sc. Vladimir Šimić s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Prijave na panel su obvezne.

Spomenimo kako je izvjestitelj Europskog parlamenta za ulazak Hrvatske u europodručje Siegfried Mureşan u ponedjeljak u Zagrebu izjavio da je Hrvatska spremna za uvođenje eura.

"Sutra ujutro odboru Europskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku prezentirat ću izvješće u kojem ću predložiti da se Hrvatska pridruži europodručju 1. siječnja 2023. Glasovanje o izvješće u odboru ECON bit će 20. lipnja i zatim konačno glasanje u Parlamentu u tjednu od 4. do 7. srpnja. Očekujem da će značajna većina europarlamentaraca glasati za usvajanje ovog izvješća", poručio je Mureşan na konferenciji u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:31