STJECANJE ZNANJA

Financijski klub Split organizira 7. lipnja panel raspravu ‘Financije u sportu‘

Sudjeluju izv.prof.dr.sc. Tomislav Globan, Željko Vela, Lukša Jakobušić te izv.prof.dr.sc. Vinko Muštra koji je i moderator panela

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Financijski klub Split je studentska udruga koja se sastoji od motiviranih studenata željnih rada, stjecanja novih znanja i prenošenja istog drugima. Trenutno udruga broji više od 40 studenata ekonomije, ali svi studenti koji imaju interes prema financijama su dobrodošli kao i svi koji žele unaprijediti razinu svoje financijske pismenosti.

Tako o svom djelovanju govore u ovoj studentskoj udruzi, a povod je panel koji organiziraju 7. lipnja 2022. s početkom u 16 sati u Svečanom amfiteatru na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Naziv panela je “Financije u sportu”, a u diskusiji sudjeluju izv.prof.dr.sc. Tomislav Globan, Željko Vela, Lukša Jakobušić te izv.prof.dr.sc. Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta koji je ujedno i moderator panela.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem linka, a nakon panela, poručuju iz Financijskog kluba, organiziran je kviz s početkom u 18:30 sati u Caffe bar Tinel o sportu iz druge perspektive.

U Financijskom klubu Split kažu kako im je osnovna misija rast i razvoj članova u pogledu ekonomskih i financijskih pitanja i koncepata te prenošenje stečenog znanja na čitavu zajednicu u kojoj djeluju i rade. Žele se približiti ostalim studentima i zajednici te im ukazati da su financije bitna stavka u životu jer pri donošenju financijskih odluka pojedinac utječe na vlastito blagostanje.

Spomenimo kako je u Republici Hrvatskoj 2015. donesen prvi Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Riječ je o aktu strateškog planiranja koji je postavio temelje za unaprjeđenje financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 18. lipnja 2021. donijela zaključak o prihvaćanju Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Kako je navedeno u tom dokumentu, neki od razloga koji su tada ukazali, ali i dalje ukazuju na potrebu financijskog obrazovanja, odnosno povećanja razine financijske pismenosti su nedovoljno pismeni potrošači koji: ne znaju dovoljno o osnovnim ekonomskim i financijskim pojmovima; podcjenjuju ili precjenjuju svoju financijsku snagu; rijetko vode osobni proračun ili obiteljski proračun; nemaju troškove pod kontrolom; upoznati su s manje financijskih proizvoda te ih ujedno rjeđe koriste; nisu osviješteni uopće ili su nedovoljno svjesni financijskih rizika; nedovoljno su pripremljeni za neočekivane događaje, kao što su razvod, bolest, nezaposlenost, ali i za druge događaje u životu kao što su smanjenje prihoda zbog rođenja djeteta, gubitka posla, ulazak u brak, odlazak u mirovinu i sl. , te nemaju financijske planove za mirovinu.

Navedeno je kako je značajan korak u promoviranju financijskog obrazovanja u zakonodavnim okvirima učinjen prilikom donošenja Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju koji je stupio na snagu u listopadu 2017. godine, a koji prenosi u nacionalno zakonodavstvo Direktivu 2014/17/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 4. veljače 2014. o ugovorima o potrošačkim kreditima koji se odnose na stambene nekretnine a koja poziva države članice na promoviranje mjera koja se odnose na financijsko obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:31