DIGITALNA EUROPA

FER predstavio projekt CROBOHUB++, oformit će se digitalno inovacijsko središte

Potporom digitalnoj transformaciji projekt može snažno i izravno pridonijeti podizanju razine digitalne zrelosti hrvatske industrije i društva

Ilustracija

 Profimedia

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu predstavio je svoj novi projekt odobren u okviru programa Digitalna Europa.

Riječ je CROBOHUB++, projektu u sklopu kojeg će se oformiti glavno, neprofitno i digitalno inovacijsko središte u regiji NUTS2 "Kontinentalna Hrvatska", s prepoznatljivim doprinosom na nacionalnoj i europskoj razni, a koje snažno podupire tvrtke, posebno mala i srednja poduzeća, te javni državni sektor u njihovoj digitalnoj transformaciji.

Koordinator projekta je profesor i ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT) Nedjeljko Perić, a konzorcij čine partneri FER (prijavitelj), ICENT, Algebra, HGK, HAMAG-BICRO, Srce i Infodom. Trajanje projekta je 36 mjeseci, a vrijednost projekta iznosi 2.856.206 eura.

CROBOHUB++ je specijaliziran u trima ključnim područjima programa Digitalna Europa - umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost i računarstvo visokih performansi (HPC) te u tehnologijama: robotika, računalni vid, internet stvari, ugradbeni sustavi upravljanja i automatizacije, pametna senzorika, tehnologija blokovskih lanaca i digitalne simulacije. Tehnologije u kojima je CROBOHUB++ specijaliziran široko su primjenjive, ali CROBOHUB++ će se primarno orijentirati na proizvodnu industriju, digitaliziranu poljoprivredu, energiju i okoliš te na javnu i državnu upravu.

Potporom digitalnoj transformaciji u navedenim sektorima CROBOHUB++ može snažno i izravno pridonijeti podizanju razine digitalne zrelosti hrvatske industrije i društva, naglašavaju u ICENT-u, dodajući da su od poduzeća iz proizvodnog sektora dobili čak 93 pisma potpore te 39 memoranduma razumijevanja.

Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument Europske unije posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeća i kod građana.

Ključni mehanizmi za provedbu programa Digitalna Europa su Europska digitalna inovacijska središta (EDIH) koja imaju za cilj izgraditi tehnološke ekspertize i eksperimentalnu infrastrukturu kako bi se omogućila digitalna transformacija industrije i javnog sektora. EDIH-ovi predstavljaju proširenje postojećih digitalnih inovacijskih središta (financiranih u programu H2020) izgradnjom međunarodnih koridora i umrežavanja EDIH-a.

Usluge koje nude EDIH-ovi su: testiranje prije ulaganja, vještine i osposobljavanje, potpora za pristup financijskim sredstvima te izgradnja inovacijskih ekosustava i umrežavanje. Ključno je za EDIH-ove da trebaju služiti digitalizaciji i digitalnoj transformaciji gospodarstva, osobito malih i srednjih poduzeća te javnoj administraciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:01