DIGI AWARD

FER-ovci razvili osobnog energetskog konzultanta kojim se mogu postići uštede u potrošnji struje

Prijateljstvo ih je potaknulo da nađu rješenje kako bi kućanstva i male i srednje tvrtke mogle uštedjeti na računima za energiju
Domagoj Badanjak i Alen Hrga
 Boris Kovacev/Cropix

Struju doživljavamo gotovo mehaničkom. Postoje utičnice, utikači, grla za žarulje, prekidači, mjerna ura, produžni kabeli - sve nešto mehaničko. No, pojava pametnih lampi, pametnih termostata, pa čak i pametnih ura, koje šalju podatke o potrošnji preko bežičnih mreža izravno u energetske kompanije, ukazuju da je struja sve manje mehanička, a sve više "pametna". Baš jednu takvu priliku sa strujom lovi tim Green Energy Pal, jedan od deset finalista ovogodišnjeg Studentskog DIGI Awarda.

Green Energy Pal studentski je startup koji razvija digitalnog energetskog konzultanta. Nije to nova usluga, ali je dosad bila ograničena isključivo na najveće kompanije koje ju sebi mogu priuštiti. Svi prodavači struje, naime, imaju tim konzultanata koji velikim industrijskim pogonima, trgovačkim centrima, lukama i poslovnim zgradama nudi energetske preglede, analizu investicija i instalacije tehnologije, a sve kako bi optimizirali svoju energetsku potrošnju. Energetske kompanije tako izađu kupcima u susret, a ovi zauzvrat plate takvu uslugu, ostvare uštedu i postanu njihovi pretplatnici.

Dobra suradnja

Ivan Pavić, član tima Green Energy Pal i stručnjak za tržište električne energije, kaže da je takav posao skup prvenstveno zato što se radi ručno.

- Iako je takav pristup moguć i isplativ za velike korisnike, odnosno industriju, nije primjenjiv za malo i srednje poduzetništvo koji nema toliku financijsku moć ni tolike mogućnosti ušteda. Upravo zato razvijamo digitalno rješenje u obliku osobnog energetskog konzultanta Green Energy Pala - kaže Pavić.

image
Domagoj Badanjak i Alen Hrga, doktorandi na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva i članovi tima koji je razvio proizvod Green Energy Pal koji optimimizira troškove električne energije malih i srednjih poduzeća
Boris Kovacev/Cropix

Na projektu rade četiri studenta-doktoranda Zavoda za visoki napon i elektroenergetiku na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Dva su fokusirana na trendove, regulativu i potrebe u energetici, a druga dva na razvoj softvera i hardvera.

Uz Ivana Pavića, koji radi razvoj poslovnog modela, tu su i stručnjak za automatizaciju, organizator prvog blockchain development meetupa u Zagrebu i arhitekt njihova IT sustava Alen Hrga, zatim diplomirani fizičar, stručnjak za elektroenergetiku i voditelj razvoja njihovih algoritama umjetne inteligencije Ivan Sudić te voditelj tima i magistar elektroenergetike Domagoj Badanjak.

Ivan Pavić naglašava da ta podjela nije tako fiksna i da se dosta dopunjuju. Pojašnjava da ih je u ovaj pothvat poguralo prijateljstvo i dobra dosadašnja suradnja.

- Svi četvorica smo doktorski studenti na Zavodu za visoki napon i energetiku na FER-u i zajedno smo radili na mnogim znanstvenim i stručnim projektima, a često zajedno vodimo studente prilikom izrade seminara i diplomskih radova te, također, zajedno pišemo stručne i znanstvene članke za časopise ili konferencije - kaže Pavić.

image
Boris Kovacev/Cropix

Zahvaljujući tome, navodi Pavić, dobro su se upoznali s trendovima u energetici. Primjerice, Europska unija ima vrlo ambiciozan cilj postati predvodnica u borbi protiv klimatskih promjena pa za nju uštede u potrošnji električne energije imaju stratešku, političku komponentu, koja će se odraziti na regulativu i ekonomiju.

- Istaknuo bi 2030. godinu kao rok povećanja energetske učinkovitosti za 32,5 posto, a za postizanje takvih ambicioznih ciljeva veliki teret će pasti na struku pa energetske konzultacije treba demokratizirati, i to je upravo naš cilj - kaže Pavić.

Velika konkurencija

Dodaje da je njihov osobni energetski konzultant Green Energy Pal spoj hardvera i softvera koji na lokaciji korisnika skuplja u realnom vremenu podatke o njegovoj potrošnji struje, analizira ih te nudi preporuke. Korisnik cijelim sustavom upravlja preko web sučelja. U pozadini, na njegovoj su lokaciji u razvodnom ormariću smješteni senzori i mikroračunalo. Oni šalju podatke na cloud Green Energy Pala i tamo te podatke analizira umjetna inteligencija.

- To je mozak našeg proizvoda i on prepoznaje svaki uređaj pojedinačno, bio to televizor ili pećnica, predviđa buduću potrošnju, analizira vršnu snagu jer se i po njoj plaća potrošnja i otkriva što je uzrokuje te još mnogo drugih stvari - kaže Pavić.

image
Boris Kovacev/Cropix

Pojašnjava da se na temelju svega toga korisniku može predložiti isplati li mu se neki uređaj zamijeniti štedljivijim, promijeniti tarifu, promijeniti način grijanja, napraviti neku investiciju, pa čak i uključiti u sustav alternativne izvore energije, poput solara ili toplinskih pumpi. K tome može napraviti procjenu i mogućnosti izvedbe punionice za električna vozila te procijeniti koristi od prodaje viška energije natrag u mrežu.

Pavić navodi da su dosad interes za Green Energy Palom pokazali mali i srednji poduzetnici, posebno ugostitelji, a da u konačnici planiraju svoje rješenje nuditi i kućanstvima. Sa svojim su startupom ušli i u FER-ov inkubator SPOCK, a uključili su se i u BAIF Program Hrvatske udruge poslodavaca te na startup natjecanja STup i Student DIGI Award.

- Obradovao nas je ulazak u Student DIGI Award Jutarnjeg lista, jer to je potvrda naše ideje, što nam daje vjetar u leđa za dalje. Nije se bilo lako probiti - kaže Pavić.

image
Student DIGI Award 2021
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:04