STARTUP

Evo do kada se primaju prijave za hrvatsko izdanje globalnog natjecanja ‘Get in the Ring‘

Ovo natjecanje idealna je prilika inovativnim startupovima da internacionaliziraju svoje poslovanje i vidljivost, poručuju organizatori
Arhivska fotografija
 Jakov Prkic/Cropix

Još koji dan i zaključuju se prijave za hrvatsko izdanje globalnog natjecanja jedinstvenog formata „Get in the Ring“ koje se po drugi put se održava u Splitu. Prijave se primaju do 17. listopada.

-Ovo natjecanje idealna je prilika inovativnim startupovima da internacionaliziraju svoje poslovanje i vidljivost. Grad Split je za ovu prigodu osigurao i nagradni fond u iznosu od 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava – poručuju iz Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Splitu koji zajedno s Gradom Splitom organizira ovo natjecanje 29. listopada u Hrvatskom domu Split.

Na „Get in the Ring 2021.“ mogu se prijaviti razvojni startup timovi sa inovativnim projektima te poslovni subjekti do 5 godina starosti. U slučaju dobivanja bespovratnih sredstava, razvojni timovi trebaju otvoriti poslovni subjekt sa sjedištem u Splitu.
Prva nagrada donosi pobjedniku 120.000 kuna, druga iznosi 70.000 kuna, treća je u visini od 50.000 kuna, a četvrta, peta i šesta nagrada po 20.000 kn.

Natjecatelji će, poručuju organizatori, proći kroz proces pripreme i provjere, a o pobjednicima će odlučivati međunarodni žiri čiji članovi vode ili predstavljaju investicijske tvrtke i fondove s više stotina milijuna eura spremnih za ulaganje u perspektivne startupove. Osnivači startupova će morati pokazati koliko njihov startup zaista potencijalno vrijedi. To uključuje ozbiljnost problema i inovativnost rješenja, kompetencije tima, veličinu tržišta, održivost poslovnog modela i niz drugih značajki.

Zadatak žirija je da kroz dva selekcijska kruga odabere najbolje i najperspektivnije kandidate koji će osigurati novčanu potporu, a najbolji među njima osigurat će i odlazak na globalno „Get in the Ring“ finale koje će se održati iduće godine. Uloga žirija nije samo procijeniti kvalitetu prijavitelja, već i da kroz razgovore 1-na-1 podijele savjete prijavljenima i usmjere ih u daljnjem radu, neovisno o ishodu selekcije.

Kako najavljuju iz Studentskog poduzetničkog inkubatora, i ove godine, uz predstavnike Grada, gostujući žiri na splitskom izdanju „Get in the Ring“ natjecanja čine iskusna i provjerena imena koja upravljaju kapitalom za ulaganje od nekoliko stotina milijuna eura.

U tjednu održavanja natjecanja održat će se pripreme za sve prijavljene, a provest će ih stručnjaci iz tvrtke Silicon Castles i Get in the Ring fondacije.

Svi detalji o objavljenom Natječaju; korisnici sredstava potpore, uvjeti i kriteriji za dodjelu potpore te popis dokumentacije koja se podnosi, nalaze se na mrežnim stranicama Grada Splita i Studentskog poduzetničkog inkubatora.

Stručni žiri čine: Andreas Spechtler (Silicon Castles, Austrija), Noortje van Heijst (Unknown Group, Nizozemska), Vedran Blagus (South Central Ventures, Hrvatska), Darja Ogorodnik (Startup Wise Guys, Estonija), Jan Debets (Business Angels Europe, Belgija), Andrea Čordaš (Hellen`s Rock, Austrija), Edward Platt (Kavedon Kapital, UK), Ivana Čuljak (Invento Capital Partners, Hrvatska), Pawel Bochniarz (ValueTech Seed Fund & MIT Enterprise Forum CEE, Poljska) i Antonio Kuzmanić (zamjenik gradonačelnika Grada Splita).

S obzirom da su startupi pokretači inovacija, u Europskoj uniji, koja želi biti globalni lider u inovacijma, pokrenuto je nekoliko inicijativa kako bi se pomoglo startupima u najranjivoj fazi. Jedna od prvih inicijativa je bila Startup deklaracija, a pokrenute su i inicijative za jednoroge, te za startup ekosustave kako bi im se olakšalo poslovanje.

U EU postoji više od 80.000 startupa, ali tek 50-tak jednoroga, odnosno onih tvrtki u privatnom vlasništvu čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara. Ulaganja koja su prikupili europski startupovi iznosila su 2020. godine 41 milijardu američkih dolara, u odnosu na 36,6 milijardi dolara u 2019. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:45