e-codex

Eurozastupnici usvojili sustav koji štedi novac i vrijeme u prekograničnim sudskim postupcima

"Ovo je početak novog razdoblja u kojem će zakon i tehnologija sve više komunicirati, pomažući europskim građanima u pristupu pravosuđu”
Ilustracija

Članovi odbora Europskog parlamenta za pravna pitanja (JURI) i građanske slobode (LIBE) odobrili su prijedlog uredbe za reformu upravljanja i financiranja e-codexa, sustava za elektronički prijenos informacija i dokumenata u prekograničnim građanskim i kaznenim postupcima.

Nacrt pregovaračkog mandata usvojen je sa 79 glasova 'za' i 3 'protiv'.

Cilj sustava e-codex je poboljšati učinkovitost prekogranične komunikacije i povećati povjerenje među pravosudnim tijelima EU-a, kao i olakšati građanima i poduzećima pristup pravosuđu.

U konačnici, sustav bi trebao biti rješenje za interoperabilnu, sigurnu i decentraliziranu komunikacijsku mrežu između nacionalnih informatičkih sustava u području prekogranične pravosudne suradnje u građanskim i kaznenim postupcima, stoji u nacrtu izvješća.

"Ovim sustavom odvjetnici će moći izravno i elektronički pristupiti, komunicirati i razmjenjivati dokumente sa sudovima zemalja članica", kazao je suizvjestitelj Nuno Melo (EPP), "Iskustvo stečeno kroz ovaj projekt nesumnjivo će otvoriti vrata budućim inicijativama u području prekogranične elektroničke pravosudne interakcije. Ovo je početak novog razdoblja u kojem će zakon i tehnologija sve više komunicirati, pomažući europskim građanima u pristupu pravosuđu.”

Zastupnici ovim nacrtom pregovaračkog stajališta žele osigurati da je uporaba sustava u svakom trenutku u skladu s europskim pravilima o zaštiti podataka te da se poštuju temeljna prava i slobode svih osoba uključenih u razmjenu informacija, kao što su pravo na učinkovit pravni lijek i pošteno suđenje.

Europarlamentarci također predlažu uvođenje novih zaštitnih mjera, poput temeljnog rječnika e-pravosuđa, kako bi se osiguralo da interoperabilnost sustava nije dovedena u pitanje zbog terminologije. Predviđeno je i moguće sudjelovanje međunarodnih organizacija i trećih zemalja.

Suizvjestitelj Emil Radev (EPP) rekao je kako će sustav e-codex postati pokretač pristupačnijih i isplativijih sudskih postupaka, odnosno postupaka koji ljudima štede trud, vrijeme i troškove.

"Upravo radi toga moramo osigurati da se koristi u što većem broju postupaka i stvoriti uvjete za dobru povezanost različitih pravosudnih tijela, osiguravajući dugoročnu održivost i učinkovito upravljanje sustavom", istaknuo je Radev.

Do sada je konzorcij država članica i organizacija bio zadužen za upravljanje e-codexom, ali sustav nije imao pravnu jasnoću na razini EU-a i nisu ga koristile sve zemlje članice. Nakon što se ova uredba usvoji, sustav će biti službeno uspostavljen na razini EU-a i izravno se primjenjivati u svim državama članicama. Upravljanje sustavom bit će predano europskoj agenciji za operativno upravljanje opsežnim informacijskim sustavima (eu-LISA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:25