FINANCIJSKI INSTRUMENT

Europsko vijeće za inovacije podupire 65 inovativnih poduzeća s 363 milijuna eura

"Akcelerator EIC-a privlačenjem privatnih ulagača podupire razvoj vrhunskih inovacija te nudi portfelj usluga za potporu njihovu širenju"
Mariya Gabriel
 Yves Herman/AFP

Europsko vijeće za inovacije odabralo je 65 inovativnih start-up poduzeća i MSP-ova kojima će dodijeliti 363 milijuna eura za revolucionarne inovacije.

Svako će poduzeće dobiti kombinaciju bespovratnih sredstava i vlasničkog kapitala u iznosu do 17 milijuna eura za razvoj i širenje svojih revolucionarnih inovacija u područjima kao što su zdravstvo, digitalne tehnologije, energija, biotehnologija i svemir.

Riječ je o prvoj skupini poduzeća koja će se financirati iz Akceleratora Europskog vijeća za inovacije kao punopravnog instrumenta.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariya Gabriel, izjavila je kako je Akcelerator EIC-a jedinstven europski instrument za financiranje.

"Privlačenjem privatnih ulagača podupire se razvoj vrhunskih inovacija te nudi portfelj usluga za potporu njihovu širenju. Europsko vijeće za inovacije pokrenuli smo kako bismo Europu doveli na vodeće mjesto u inovacijama i novim tehnologijama ulaganjem u nova rješenja za zdravstvene, okolišne i društvene izazove s kojima se suočavamo", stoji u priopćenju.

Odabranih 65 poduzeća ima poslovno sjedište u 16 zemalja država članica. Najviše ih je u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Danskoj.

Neki od odabranih poduzeća su nizozemski Sensius BV koji je razvio termoterapijski sustav za liječenje raka glave i vrata bez negativnih nuspojava, francuski startup Alice & Bob koji je izumio novu vrstu kvantnog hardvera sa samoispravljanjem za izgradnju komercijalnih kvantnih računala otpornih na pogreške te norveško poduzeće Bluegrove AS, koje je uvelo napredna rješenje za praćenje i predviđanje dobrobiti lososa.

60 od 65 poduzeća zanimalo je financiranje vlasničkim kapitalom putem novog Fonda EIC-a. To znači da se očekuje da će 227 milijuna eura od ukupno 363 milijuna eura biti u obliku vlasničkih ulaganja.

Akcelerator EIC-a startupovima i malim i srednjim poduzećima nudi bespovratna sredstva u iznosu do 2,5 milijuna eura u kombinaciji s vlasničkim ulaganjima putem Fonda EIC-a u rasponu od 0,5 milijuna do 15 milijuna eura.

Europska komisija pokrenula je Europsko vijeće za inovacije u ožujku ove godine u okviru programa Obzor Europa. Ima proračun veći od 10 milijardi eura, od čega je otprilike 1,1 milijarda eura na raspolaganju za Akcelerator. Većina tih sredstava otvorena je revolucionarnim inovacijama u bilo kojem području, a 495 milijuna eura namijenjeno je za strateške zdravstvene i digitalne tehnologije te rješenja povezana sa zelenim planom.

Početkom godine je u okviru programa Obzor Europa uveden novi i pojednostavljeni postupak podnošenja zahtjeva za financiranje prilagođen startupovima, koji u bilo kojem trenutku mogu dostaviti svoje ideje i dobiti brzu procjenu.

Od ožujka je više od 4000 startova i MSP-ova poslalo svoje ideje, a 801 ih dostavilo potpune zahtjeve do prvog roka, 16. lipnja 2021., te još 1098 do drugog roka, 6. listopada – ti se zahtjevi sad ocjenjuju. Rezultati drugog kruga Akceleratora EIC-a objavit će se do kraja godine, a sljedeći rok trebao bi biti početkom 2022.

Zastupnici Europskog parlamenta slažu se da inovacije imaju sve važniju ulogu u europskom gospodarstvu te ističu kako su inovacije nužne za stvaranje boljih radnih mjesta, izgradnju ekološki osvještenijeg društva, unaprjeđenje kvalitete života i za održavanje konkurentnosti EU-a na svjetskom tržištu. Stoga je Europski parlament donio brojne rezolucije kojima je dodatno ojačana inovacijska politika EU, uključujući rezolucije o uspostavi Obzora Europe i europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:12