5G MREŽE

Europski telekomunikacijski sektor i dalje osjetno zaostaje za Sjevernom Amerikom i Azijom

Premda su u 2020. zabilježili rekordnih 52,2 milijarde eura ulaganja u mreže optičkih kablova i brzi 5G, europski telekomunikacijski sektor i dalje kaska za globalnim igračima.

Ilustracija

 Sergio Monti/Panthermedia/Profimedia

Europa je dostigla ključnu 5G prekretnicu, ali i dalje zaostaje za globalnim konkurentima, pokazuje izvješće Udruženje operatera europskih telekomunikacijskih mreža (ETNO).

Lobistička udruga telekominikacijskih tvrtki otkriva kako je pokrivenost FTTH-om u Europi prešla granicu od 50 posto i dosegla 51,6 posto ukupnih priključaka sljedeće generacije. FFTH je skraćenica za Fiber to the Home, tehnologiju koja koristi optička vlakna putem kojih se komunikacijski signal isporučuje do doma ili tvrtke korisnika.

Postotak stanovništva pokrivenog 5G-om u Europi gotovo se udvostručio između 2020. i 2021., dosegnuvši 62 posto prošle godine u usporedbi s 30 posto 2020. godine.

Međutim, svi ostali globalni konkurenti imaju mnogo veći udio pokrivenosti, pri čemu su Sjedinjene Američke Države dosegnule 93,1 posto, a Južna Koreja čak 93,9 posto pokrivenosti 5G mrežom.

Unatoč tome što je dostupan više od polovici stanovništva, 5G veze u Europi čine samo 2,8 posto ukupnih mobilnih veza, u usporedbi s 13,4 posto u SAD-u i 29,3 posto u Južnoj Koreji.

EU zakonodavci moraju učiniti više kako bi privukli ulaganja u telekomunikacijski sektor ako Unija želi da njezino gospodarstvo postane neovisnije od globalnih sila poput Azije i SAD-a, naglašava se u izvješću udruge ETNO.

Naime, iako su u 2020. zabilježili rekordnih 52,2 milijarde eura ulaganja u mreže optičkih kablova i brzi 5G, europski telekomunikacijski sektor i dalje zaostaje za globalnim igračima.

Što se tiče izdataka po glavi stanovnika, europska potrošnja iznosi 96,3 eura u odnosu na 191,9 eura u Sjedinjenim Državama i 115,4 eura u Južnoj Koreji, navodi se u izvješću.

"Povećanje ulaganja u telekomunikacije i otpornost sektora poželjni su s društvenog stajališta i ključni su za europske planove 'otvorene strateške autonomije'", naglašava se u studiji, "Stoga bi održivost sektora trebala potaknuti snažno djelovanje politike za dramatično poboljšanje investicijske klime."

Sektor tvrdi da su za loše rezultate krivi europski zakoni i neodgovarajuća potpora vlada EU te stoga traže olakšani konsolidirani nadzor na nacionalnim tržištima i da im se omogući monetizacija podatkovnog prometa na njihovim mrežama kako bi sustigli konkurente kao što su Google, Facebook i Microsoft.

"Unatoč najvećim ulaganjima u posljednje četiri godine, Europa još nije popunila svoju globalnu digitalnu prazninu. Naš sektor još uvijek pati od visoko reguliranih prihoda: potrebna nam je snažna potpora politike za brže uvođenje mreže i veću konsolidaciju", poručila je Lise Fuhr, glavna direktorica ETNO-a.

Početkom 2021., lobistička udruga telekomunikacija izračunala je da je Europi potrebno dodatnih 300 milijardi eura ulaganja u telekomunikacijsku mrežu, uz dodatne aktivnosti potrebne za stimuliranje potražnje i digitalno usavršavanje.

Podsjetimo, skupina za suradnju u području sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava donijela je 2020. paket instrumenata EU-a za kibersigurnost 5G mreža u kojemu se

navodi niz strateških i tehničkih mjera te mjera potpore za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama 5G mrežama i utvrđuju relevantni akteri za svaku od tih mjera.

Taj paket, koji su odobrili Komisija i Europsko vijeće, donesen je samo devet mjeseci nakon što su Europski parlament i Vijeće prvi put izrazili svoju zabrinutost za sigurnost 5G mreža.

U ožujku 2019. Europski parlament izrazio je zabrinutost i zbog činjenice da bi s kineskim dobavljačima 5G opreme mogao biti povezan sigurnosni rizik za EU zbog zakona koji se primjenjuju u njihovoj zemlji podrijetla. Istog je dana Komisija u svojem strateškom pregledu o odnosu EU-a i Kine istaknula da je EU-u potreban zajednički pristup sigurnosti 5G mreža kako bi se zaštitio od potencijalno ozbiljnih posljedica za sigurnost ključne digitalne infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:29