NOVI POČETAK

Europski prostor za zdravstvene podatke važna je prekretnica u digitalnoj transformaciji zdravstva

Građani će moći izravno, jednostavno i besplatno pristupiti podacima u elektroničkom obliku

Margaritis Schinas

 Kenzo Tribouillard/AFP

Europska komisija pokrenula je Europski prostor za zdravstvene podatke, jedan od temelja snažne europske zdravstvene unije. Europski prostor za zdravstvene podatke pomoći će Uniji da ostvari izuzetan napredak u pružanju zdravstvene zaštite svim Europljanima. Građanima će omogućiti da kontroliraju i upotrebljavaju vlastite zdravstvene podatke u svojoj zemlji ili u drugim državama članicama, izvijestili su iz Komisije.

Naglašavaju kako se uspostavom tog prostora pridonosi izgradnji istinskog jedinstvenog tržišta za digitalne zdravstvene usluge i proizvode te uspostavlja dosljedan, pouzdan i učinkovit okvir za uporabu zdravstvenih podataka za istraživanje, inovacije, oblikovanje politika i regulatorne aktivnosti. Pritom se, naglašavaju, potpuno poštuju visoki standardi Unije u području zaštite podataka.

- Ponosan sam što smo uspostavili prvi zajednički podatkovni prostor EU-a u određenom polju. Europski prostor za zdravstvene podatke novi je početak za politiku Unije u području digitalnog zdravstva. Njime se zdravstveni podaci stavljaju u službu građana i znanosti. Danas postavljamo temelje za siguran i pouzdan pristup zdravstvenim podacima koji je potpuno u skladu s temeljnim vrijednostima Unije - izjavio je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je kako postavljaju još jedan stup europske zdravstvene unije.

- Naša vizija postaje stvarnost. Europski prostor za zdravstvene podatke važna je prekretnica u digitalnoj transformaciji zdravstva u Uniji. Njime se građani stavljaju u središte jer im se daje potpuna kontrola nad njihovim podacima radi poboljšanja zdravstvene zaštite u cijeloj Uniji. Ti će podaci, kojima će se pristupati u skladu sa strogim mjerama zaštite sigurnosti i privatnosti, biti i pravo blago za znanstvenike, istraživače, inovatore i oblikovatelje politika koji rade na pronalasku novih načina liječenja kojima se spašavaju životi. To je uistinu povijesni iskorak prema digitalnoj zdravstvenoj zaštiti u Uniji – kazala je Kyriakides.

Kako je pojašnjeno, zahvaljujući Europskom prostoru za zdravstvene podatke građani će moći izravno, jednostavno i besplatno pristupiti podacima u elektroničkom obliku. Moći će ih jednostavno podijeliti sa zdravstvenim stručnjacima u svojoj zemlji i u drugim državama članicama i tako dobiti pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti. Građani će imati potpunu kontrolu nad svojim podacima. Moći će dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup drugih osoba svojim podacima i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste.

Države članice osigurat će da se sažeci medicinskih podataka o pacijentu, e-recepti, medicinske slike i popratni nalazi, laboratorijski nalazi i otpusna pisma izdaju i prihvaćaju u zajedničkom europskom formatu. Istaknuto je i kako će interoperabilnost i sigurnost postati obvezni. Proizvođači sustava elektroničke zdravstvene evidencije morat će potvrditi usklađenost s tim standardima.

Kako bi se zaštitila prava građana, sve države članice morat će osnovati tijela za digitalno zdravstvo. Ta će tijela sudjelovati u prekograničnoj digitalnoj infrastrukturi koja će pacijentima omogućiti prekograničnu razmjenu podataka (MyHealth@EU).

Nadalje, u Komisiji navode kako se Europskim prostorom za zdravstvene podatke uspostavlja čvrst pravni okvir za uporabu zdravstvenih podataka za istraživanje, inovacije, javno zdravlje, oblikovanje politika i regulatorne svrhe. Istraživači, inovatori, javne institucije i industrija imat će, pod strogim uvjetima, pristup velikim količinama kvalitetnih zdravstvenih podataka, koji su ključni za razvoj načina liječenja, cjepiva i medicinskih proizvoda kojima se spašavaju životi, za omogućavanje boljeg pristupa zdravstvenoj zaštiti i za povećanje otpornosti zdravstvenih sustava.

Kako bi dobili pristup takvim podacima, istraživači, poduzeća ili institucije zatražit će dozvolu od tijela za pristup zdravstvenim podacima, koje će osnovati svaka država članica. Pristup će se odobriti samo za uporabu zatraženih podataka u posebne svrhe, i to u zatvorenim i sigurnim okruženjima te bez otkrivanja identiteta pojedinca. Osim toga, strogo je zabranjeno koristiti podatke za donošenje odluka štetnih za građane, npr. o osmišljavanju štetnih proizvoda ili usluga ili o povećanju premije osiguranja.

Tijela za pristup zdravstvenim podacima priključit će se na novu decentraliziranu infrastrukturu EU-a za sekundarnu uporabu podataka (HealthData@EU), koja će se uspostaviti radi potpore prekograničnim projektima, naveli su u pojašnjenju iz EK.

Podsjetimo kako je Europski parlament u ožujku 2021. usvojio program „EU za zdravlje” za razdoblje 2021.–2027. koji će povećati pripravnost zdravstvenih sustava EU-a na buduće prijetnje zdravlju i pandemije. Kako je tada objavljeno, glavni ciljevi programa uključuju jačanje zdravstvenih sustava podržavanjem država članica u međusobnom koordiniranju i dijeljenju podataka te povećanje dostupnosti lijekova i medicinskih proizvoda po povoljnijim cijenama. U okviru programa podupirat će se i mjere povezane s e-zdravstvom i uspostava Europskog podatkovnog prostora u zdravstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2023 09:30