INICIJATIVA

Europski parlament upravo održava drugi Europski tjedan rodne ravnopravnosti

"Postizanje rodne ravnopravnosti je posebno važno u oporavku nakon pandemije i kada provodimo lekcije naučene iz ove krize"
Ilustracija
 Rawpixel/Alamy/Alamy/Profimedia

Europski parlament održava drugi po redu Europski tjedan rodne ravnopravnosti od 25. do 28. listopada.

Odbori Parlamenta tijekom tjedna održat će niz javnih rasprava i saslušanja o rodnoj ravnopravnosti.

Primjerice, odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost usvojit će preporuke za postizanje ravnopravnosti žena na tržištu rada, uključujući smanjivanje razlika u plaćama žena i muškaraca te povećanje korištenja rodiljnog i očinskog dopusta, a odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja raspravljat će o ravnopravnosti spolova i društveno-ekonomskim učincima pandemije covida-19.

"Nakon uspjeha prvog Europskog tjedna ravnopravnosti spolova 2020. godine, još više odbora i delegacija pridružilo se drugom izdanju. Ovaj iznimno pozitivan razvoj događaja pokazuje da je postizanje ravnopravnosti spolova zadatak koji možemo ispuniti jedino radeći zajedno", izjavila je predsjednica odbora za prava žena Evelyn Regner (S&D), "To je sveobuhvatno pitanje koje se tiče svih aspekata života i čvrsto vjerujem da zajedno možemo pomoći svima da postignu bolji život! To je posebno važno u oporavku nakon pandemije i kada provodimo lekcije naučene iz ove krize. Sada moramo ispuniti svoja obećanja za bolje uvjete rada, veće plaće i borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja".

"Oduševljeni smo ravnopravnošću spolova, ali svi se moramo svaki dan obvezati da ćemo unaprijediti oblik jednakosti koji nadilazi puku retoriku, što povećava našu predanost u svim područjima u kojima žene još uvijek pate od marginalizacije ili socijalno nepovoljnog položaja. Jednakost mora biti de facto", dodao je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Žene u Europskoj uniji u 2020. godine činile su samo 17% stručnjaka iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a u istom sektoru zarađuju čak 19% manje od muškaraca.

Posebice su slabo zastupljene na vodećim položajima, gdje ih je 19,2%, prema 45,2% u drugim sektorima.

Isto tako, samo 19% poduzetnika u IKT sektoru su žene, prema 54% u drugim uslužnim sektorima.

Kako bi se potaknulo sudjelovanje žena u digitalnom sektoru, na prijedlog Europske komisije 9. travnja 2019. godine 27 država članica EU i Norveška potpisale su Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu.

Tom su se deklaracijom države potpisnice obvezale poticati aktivnu i važnu ulogu žena u digitalnom društvu te doprinijeti postizanju ravnopravnosti spolova u području IT-a kroz suradnju s javnim i privatnim sektorom te civilnim društvom.

Vlada Hrvatske prihvatila je Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu 2. svibnja 2019. godine i time se obvezala potaknuti povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji kako bi se pomoglo rješavanju pitanja nedostatka IKT znanja u EU te kako bi se potaknuo ekonomski rast i širi društveni napredak.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Ured za ravnopravnost spolova zaduženi su za koordinaciju provedbe Deklaracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:24