Olivier Douliery/AFP
STIŽE REGULATIVA ZA DRUŠTVENE MREŽE

Europski parlament traži regulaciju Facebooka

Zastupnici su se dotakli i teme transparentnosti algoritma te zatražili ograničenje ili zabranu mikrotargetiranja i profiliranja te potpunu promjenu poslovnih modela
Piše: Iva BadanjakObjavljeno: 15. veljača 2021. 14:46

Europa ide prema regulaciji Applea, Amazona, Facebooka, Googla i MIcrosofta, ali i drugih velikih tehnoloških kompanija.

Zastupnici Europskog parlamenta zatražili su da se u EU uvede demokratsku kontrolu nad tehnološkim divovima iz Silicijske doline, i to prvenstveno kako bi se zaštitili demokracija i sloboda govora u Uniji.

Parlament je u debati s državnom tajnicom za europska pitanja Anom Paulom Zacarias iz portugalskog predsjedništva Vijeća, a u kojoj je sudjelovala i potpredsjednica Europske komisije Věra Jourová, mahom kritizirao utjecaj koji društvene mreže, poput Facebooka, imaju na demokratske političke procese i slobodu istraživanja.

Upozorio je na probleme, poput nekontroliranog širenja moći društvenih mreža. Posebno se Parlament okomio na proizvoljno cenzuriranje sadržaja i korisničkih računa.

Jedina izravno od naroda birana institucija EU-a upozorava da je smisao tehnologije da služi za poboljšanje, a ne ograničavanje slobode govore i političkog diskursa. U Parlamentu se ističe da su tehnološki giganti stvorili monopol koji negativno utječu na medijski pluralizam i pluralizam javnog diskursa.

Problemi bi se riješili, smatraju zastupnici Europskog parlamenta, pravilima kojima bi se regulirale velike platforme te su pozvali Europsku komisiju da ta pitanja riješe unutar Zakona o digitalnim uslugama i Zakonu o digitalnom tržištu te u sklopu Akcijskog plana za europsku demokraciju.

Zastupnici su se dotakli i teme transparentnosti algoritma, odnosno načina na koji platforme koriste osobne korisničke podatke za ciljano oglašavanje. Zatražili su ograničenje ili zabranu mikrotargetiranja i profiliranja te potpunu promjenu poslovnih modela.

Linker
22. veljača 2021 22:50