Aamir Qureshi/AFP
rasprava

Europski parlament podijeljen oko ideje ukidanja patenata: strahuju da će to ugroziti inovacije

Mnogi zastupnici su se tome protivili spomenuvši kao argument strah da bi to ugrozilo inovacije u EU i ideju o ukidanju patenata nazvali “lažnom dobrom idejom”
Piše: Augustin PalokajObjavljeno: 19. svibanj 2021. 16:49

Ideja da se kompanijama koje su izumile cjepiva protiv Covida-19 privremeno ukine pravo na patent, kako bi se ona masovno proizvodila i time pomogla cijelom svijetu u borbi protiv pandemije, nije naišla na tako veliku potporu u Europskom parlamentu. Zapravo, prema raspravi koja je vođena na plenarnom zasjedanju, mnogi zastupnici su se tome protivili spomenuvši kao argument strah da bi to ugrozilo inovacije u EU i ideju o ukidanju patenata nazvali “lažnom dobrom idejom” koja ne bi ubrzala cijepljenje, a s druge strane bi ugrozilo inovacije. Umjesto toga oni se zalažu za dobrovoljno licenciranje, da poduzeća koje žele podijele znanje i tehnologije s drugim kompanijama i prošire proizvodnju u više regija svijeta, prije svega u Africi.

No, isto tako veliki broj zastupnika vjeruje da bi privremeno ukidanje patenata za COVID-19 cjepiva bio ključan element u ubrzanju procijepljenosti među nerazvijenim državama i državama u razvoju koje su na samom početku cijepljenja, a neke nisu još uvijek niti započele.

Iako je američki predsjednik Joe Biden podržao takvu ideju, zastupnici u Europskom Parlamentu su optužili SAD, ali i Veliku Britaniju, za skupljanje prevelikih zaliha cjepiva dok druge države kojima je prijeko potrebno dobiti što prije veće doze ne mogu niti doći do njih.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis je u raspravi u Europskom parlamentu rekao kako je Komisija “otvorena za raspravu u svim idejama i prijedlozima, uključujući i o privremenom ukidanju patenata”. No, on je rekao da rješenje treba potražiti i kroz povećani doprinos jačanju kapaciteta proizvodnje u državama u razvoju.

Ova tema će biti na dnevnom redu u Europskom Parlamentu i u lipnju.

Linker
29. studeni 2021 03:25