AI

Europski parlament održao raspravu o umjetnoj inteligenciji i podatkovnoj strategiji

"Ljude moramo držati u središtu razvoja AI-ja. Pitanje tko će koristiti i dijeliti moje podatke mora ostati u rukama ljudskog bića"
 Jacopin/AFP

Posebni odbor Europskog parlamenta za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu održao je raspravu o umjetnoj inteligenciji, podacima i digitalnim strategijama.

Zastupnici su u prvom su dijeli sastanka razmijenili mišljenja s Europskom komisijom, nakon čega je uslijedio panel sa stručnjacima, predstavnicima industrije i civilnog društva.

Potpredsjednica odbora AIDA-e i izvjestiteljica Miapetra Kumpula-Natri (S&D) predstavila je nacrt izvješća o strategiji EU podataka.

"Volim misliti da je umjetna inteligencija rezultat 'trokuta' infrastrukture, vještina i podataka. Prvo, za osposobljavanje algoritma potrebno je da računala rade izračune. Drugo, potrebni su vam ljudi koji će tim računalima reći što i kako izračunati. Na kraju, potrebni su vam podaci kako biste omogućili računalima učenje. Ponekad ovaj treći ne dobije pažnju koju zaslužuje", rekla je finska zastupnica Kumpula-Natri.

Jedan od načina na koji se može objasniti odnos između podataka i umjetne inteligencije je ako se zamisli da su algoritmi motor, a podaci gorivo.

"Čak i ako imamo najbolji motor, on nam je beskoristan ako nemamo potrebno gorivo. Zato bi podaci trebali biti u središtu naše pažnje kada određujemo put prema europskoj budućnosti za umjetnu inteligenciju", podcrtala je izvjestiteljica.

Komisija je u veljači 2020. predstavila Europsku strategiju za podatke. Cilj te strategije je stvaranje jedinstvenog tržišta podataka koje će osigurati europsku globalnu konkurentnost i suverenitet podataka. Zajednički europski podatkovni prostori trebali bi osigurati da više podataka postane dostupno za uporabu u gospodarstvu i društvu, dok će tvrtkama i pojedincima koji generiraju podatke dati potrebnu kontrolu.

U izvješću usvojenom u ožujku ove godine, Europski parlament rekao je kako bi EU trebala iskoristiti sve veću količinu podataka kao izvor rasta i inovacija.

Europski parlament dao je podršku strategiji podataka te su zastupnici rekli da su spremni za trijaloge o Zakonu o upravljanju podacima. Europarlamentarci su također rekli da je pozitivno što je uz regulaciju, Europa izdvojila resurse za stvaranje podatkovne ekonomije.

"Reguliranje ekonomije podataka nije jednostavno. Postoje lukava pitanja koja treba riješiti i interesi koji se trebaju uravnotežiti. Pouzdanost i transparentnost posebno su važni kada govorimo o podacima koje su stvorila ljudska bića. Važno je da se zaštite koje smo usvojili, poput GDPR-a, ne izgube u vremenu umjetne inteligencije. Ljude moramo držati u središtu. Osobna kontrola o tome tko će koristiti i dijeliti moje podatke mora ostati u rukama indivudualnog ljudskog bića", dodala je Kumpula-Natri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:19