SLOBODA MEDIJA

Europski parlament objavio poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo

Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica

 Andreas Solaro/AFP

Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Europski parlament službeno je objavio poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo.

Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava. Za sudjelovanje u izboru za nagradu, koji je otvoren profesionalnim novinarima i timovima profesionalnih novinara, potrebno je dostaviti istraživačke novinarske radove koji su objavljeni ili emitirani u medijima sa sjedištem u jednoj od 27 država članica Europske unije. Nagradom se želi istaknuti važnost profesionalnog novinarstva za očuvanje slobode i jednakosti.

- Poruka Europskog parlamenta je jasna: Europa stoji uz one koji traže istinu. Daphnino pero bilo je ušutkano jer je otkrivala istinu. Ne smijemo dopustiti da novinari postanu mete ili žrtve. Ovom će nagradom Europski parlament nastaviti braniti slobodu govora, medijski pluralizam i kvalitetno novinarstvo te pomoći u prenošenju tih vrijednosti budućim generacijama – izjavila je Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta.

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica koja je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. listopada 2017.
Revolt javnosti zbog načina na koji su vlasti vodile istragu njezina ubojstva doveo je do ostavke premijera Josepha Muscata. Europski zastupnici kritizirali su propuste u istrazi te su u prosincu 2019. pozvali Komisiju da s tim u vezi poduzme mjere.

Najbolji rad odabrat će neovisni žiri sastavljen od predstavnika medija i civilnog društva iz 27 država članica te predstavnika glavnih europskih novinarskih udruženja. Svečanost dodjele nagrade svake će se godine održavati oko 16. listopada, dana kad je ubijena Daphne Caruana Galizia.

Nagrada i novčani iznos od 20 tisuća eura koji je prati svjedoče o snažnoj potpori Europskog parlamenta istraživačkom novinarstvu te o važnosti slobode medija.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Parlament je upozoravao na pokušaje ugrožavanja medijskog pluralizma u EU-u i izvan njega. Zastupnici su osudili napade na novinare, osobito političare, te pozvali Komisiju da predloži zakonodavstvo protiv zloupotreba tužbi, a 27. travnja najavljen je prijedlog za rješavanje zlonamjernih sudskih postupaka protiv novinara i aktivista.

Novinari svoje radove mogu dostaviti na internetskoj stranici https://daphnejournalismprize.eu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 00:43