DIGITALNA IMOVINA

‘Europski parlament je utro put kripto regulaciji koja je pogodna za inovacije i koja može postaviti standarde širom svijeta‘

Cilj novih pravila je povećati povjerenje korisnika, podržati razvoj digitalnih usluga i smanjiti ekološki otisak kriptovaluta

Ilustracija

 Volodymyr Maksymchuk/Alamy/Alamy/Profimedia

Odbor Europskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku usvojio je svoje pregovaračko stajalište o novim pravilima o digitalnoj imovini.

Na sjednici odbora ECON s 31 glasa za, 4 protiv i 23 suzdržana, zastupnici su se složili oko nacrta zakona o zaštiti potrošača, nadzoru i ekološkoj održivosti kriptovaluta.

Cilj novih pravila je povećati povjerenje korisnika, podržati razvoj digitalnih usluga i smanjiti ekološki otisak kriptovaluta.

"Usvajanjem MiCA izvješća, Europski parlament je utro put kripto regulaciji koja je pogodna za inovacije i koja može postaviti standarde širom svijeta. Ova uredba je pionirska u smislu inovacija, zaštite potrošača, pravne sigurnosti i uspostave pouzdanih nadzornih struktura u području kripto imovine", izjavio je izvjestitelj Stefan Berger.

Kriptovalute ne izdaje neka središnja banka ili javno tijelo te su trenutno izvan dosega zakonodavstva EU-a. To stvara rizike za zaštitu potrošača i financijsku stabilnost te može dovesti do tržišne manipulacije i financijskog kriminala.

Europarlamentarci su stoga predložili mjere protiv tržišne manipulacije i sprječavanja pranja novca, financiranja terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti. Također, bitno je bolje informirati potrošače o rizicima, troškovima i naknadama, a pravni okvir trebao bi pružiti financijsku stabilnost reguliranjem javnih ponuda kripto imovine.

Što se pak tiče nadzora, EU zastupnici predlažu da Europsko tijelo za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) nadzire izdavanje tokena povezanih s imovinom, a da Europsko tijelo za bankarstvo (EBA) bude zaduženo za nadzor tokena elektroničkog novca.

“Tržišta kripto imovine predugo su bila poput Divljeg zapada i trebaju europskog šerifa”, izjavio je Markus Ferber, glasnogovornik EPP grupe u odboru ECON, “Ne možemo prepustiti digitalnu imovinu prevarantima. Nova pravila za kriptovalute popunit će postojeći regulatorni vakuum postavljanjem jasnog okvira za zaštitu ulagača i osiguranje integriteta tržišta. Ova će uredba pomoći da se kripto-tržišta odmaknu od sumnjivih strana interneta primjenom minimalnih standarda koji su slični drugim vrstama financijskih usluga. Ovim novim zakonom EU preuzima vodstvo u reguliranju kriptovaluta”, pojasno je Ferber.

Kako bi se smanjio visoki ugljični otisak kriptovaluta, posebno mehanizama koji se koriste za potvrđivanje transakcija, zastupnici Europskog parlamenta traže od Komisije da do 1. siječnja 2025. iznese zakonodavni prijedlog da se u taksonomiju EU-a uključi bilo koje rudarenje kripto imovine koje značajno doprinosi klimatskim promjenama.

Zastupnici Europskog parlamenta naglašavaju da i druge industrije, poput primjerice industrije videoigara i zabave te podatkovni centri, također troše energete koji nisu klimatski prihvatljivi. Stoga pozivaju Komisiju da izradi zakon koji će se pozabaviti ovim pitanjima u različitim sektorima.

Upravo je pitanje održivog rudarenja kriptovaluta bilo ono oko kojeg su zastupnici najviše lomili koplja i zbog čega je skupina S&D bila suzdržana u glasovanju o konačnom tekstu nacrta zakona.

Naime, jedan od amandmana nove regulative tražio je da se zabrani "proof of work" način rudarenja kripto imovine. Riječ je o sustavu koji troši ogromne količine energije za procesuiranje transakcija. Primjerice, rudarenje bitocina godišnje troši više električne energije nego cijela Argentina.

"Kriptovalute troše energije koliko i svi električni automobili na Zemlji zajedno. Ugljični otisak jedne bitcoin transakcije jednak je transatlantskom povratnom letu od Londona do New Yorka. To je 1,5 milijuna puta više od energije koju potroši VISA transakcija. Ako ne smanjimo ovaj ogroman ugljični otisak, naši napori u borbi protiv klimatske krize i jačanju energetske neovisnosti će biti uzaludni", poručio je pregovarač S&D-a za izvješće Eero Heinäluoma.

Socijaldemokrati i Zeleni u EU parlamentu su predložili minimalne standarde ekološke održivosti za mehanizme konsenzusa koji se koriste za validaciju transakcija. Jednostavnije rečeno, predložili su zabranu rudarenja koje je energetski zahtjevno, poput rudarenja bitcoina. Tijekom pregovora o novim pravilima, socijaldemokrati su uspjeli uvjeriti izvjestitelja Stefana Bergera o važnosti uvođenja minimalnih ekoloških standarda te se još do prije nekoliko dana činilo da će njihov amandman biti usvojen.

"Nažalost, čini se da je konzervativni izvjestitelj popustio pritisku lobista i industrije, napravio potpuni zaokret u 48 sati i bacio dogovor u smeće. Alternativni tekst koji je usvojio, uz potporu krajnje desnice, potpuni je paravan, koji ostavlja katastrofalne posljedice rastućeg energetskog apetita ove rastuće industrije bez odgovora", poručio je Heinäluoma.

Socijaldemokrati kritiziraju ovu političku odluku konzervativaca i poručuju da je došla u najgore moguće vrijeme za europske građane.

"Danas, više nego ikad, Europa si ne može priuštiti rasipanje niti jedne jedinice energije ili da pomaže bogatim oligarsima da sakriju svoj novac. Duboko smo razočarani neuspjehom konzervativaca da pruže ovoj industriji okvir otporan na budućnost", zaključio je glasnogovornik S&D-a za ekonomska i monetarna pitanja Jonás Fernández.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2022 17:59