PREGOVORI

Europski parlament i Vijeće postigli su privremeni dogovor o pravilima za najam teretnih vozila bez vozača

"Sporazum omogućuje tvrtkama da lakše unajme dodatne kamione, umjesto da ih kupuju, kako bi zadovoljile sezonske potrebe"
Kamion bez vozača na predstavljanju u Hamburgu
 Axel Heimken/Afp/Profimedia

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća složili su se ublažiti postojeća ograničenja uporabe kombija ili kamiona bez vozača angažiranih iz drugih zemalja EU.

Privremeni sporazum ažurirat će postojeća pravila EU-a koja osiguravaju minimalnu razinu otvaranja tržišta za korištenje unajmljenih teretnih vozila (kombi i kamion) bez vozača.

Postojeća ograničenja prilikom iznajmljivanja vozila bez vozača iz drugih zemalja EU-a se popuštaju kako bi se prijevoznicima, tvrtkama za iznajmljivanje i leasing omogućilo da ispune kratkoročne, sezonske ili privremene vrhunce potražnje ili da zamijene neispravna ili oštećena vozila.

Pregovarači tvrde da će sporazum koji su postigli pridonijeti klimatskim ciljevima EU-a, budući da su unajmljena vozila obično novija, sigurnija i manje zagađujuća od prosjeka voznog parka.

"Ovaj sporazum omogućuje tvrtkama da lakše unajme dodatne kamione, umjesto da ih kupuju, kako bi zadovoljile sezonske potrebe", izjavila je izvjestiteljica Europskog parlamenta Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP), "To tvrtkama daje više mogućnosti, slobodu poduzetništva i priliku da raspodijele resurse na najbolji mogući način, što također dovodi do ekološke koristi i sigurnosti na cestama".

Države članice pristale su dopustiti korištenje unajmljenih kombija ili kamiona bez vozača koji imaju dozvolu druge države članice EU-a, ali su se protivile potpunom otvaranju tržišta zbog mogućih fiskalnih poremećaja.

Konkretno, pregovarači Europskog parlamentu osigurali su da će prijevozničke tvrtke imati mogućnost korištenja unajmljenih vozila najmanje dva mjeseca godišnje.

Države članice također mogu zahtijevati da se ta vozila registriraju prema njihovim pravilima nakon 30 dana korištenja.

Tvrtke će morati prijaviti nacionalnim tijelima upotrebu unajmljenih vozila, kako bi osigurale da ona ne čini više od 25 posto ukupnog voznog parka teretnih vozila koje koristi predmetno poduzeće.

Neformalni dogovor o pravilima EU-a o korištenju unajmljenih teretnih vozila bez vozača sada moraju službeno odobriti Vijeće i Parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:45