AFP
SLOBODNO KRETANJE

Europski parlament glasa o donošenju digitalnih propusnica: ‘Neće se raditi baza podataka‘

To ne bi bila putovnica cijepljenih, već samo privremena mjera koja bi uvažavala sva cjepiva koja EMA odobri.
Piše: Manja ŠegrtObjavljeno: 26. travanj 2021. 17:15

Od izbijanja korone, zemlje članice EU-a su provele brojne mjere za njezino suzbijanje, od kojih su neke značajno utjecale na slobodu kretanja građana EU, što je njihovo fundamentalno pravo. Morali su prolaziti karantenu, samoizolaciju ili se testirati, a teško su pogođeni i turizam i prijevoz.

Zemlje članice su do sada provodile samo neobvezujuće mjere i preporuke, ali Europski parlament će u srijedu 28. travnja glasati o donošenju digitalnih propusnica.

Ta bi regulativa trebala biti spremna do kraja lipnja. Tako bi u svim zemljama članicama vrijedila ista pravila, a ne da, kao do sada, svaka država ima svoja pravila.

O digitalnim zelenim propusnicama govorilo se u ponedjeljak na press webinaru Europskog parlamenta i to na temu sigurnog slobodnog kretanja.

To ne bi bila putovnica cijepljenih, već samo privremena mjera koja bi uvažavala sva cjepiva koja EMA odobri. Propusnica bi trebala biti besplatna ili imati pristupačnu cijenu, jer je ravnopravnost bitna. To bi olakšalo putovanja i život građanima EU, onima koji su se cijepili, kao i onima koji nisu ili to ne žele, jer nije riječ samo o turističkim putovanjima, već se radi o ljudima koji rade ili se školuju u jednoj zemlji, a žive u drugoj. Regulativa će svakako uzimati u obzir sva nova znanstvena otkrića i pratiti razvoj situacije. Države ne bi trebale raditi razliku između svojih državljana i posjetitelja iz drugih zemalja jer to stvara diskriminaciju.

Dvadeset osam nevladinih udruga iz cijele Europe postavilo je pitanje hoće li se tako voditi evidencija o putovanjima građana EU, što parlamentarci negiraju, odnosno ističu da se baza podataka putovanja neće raditi.

Propusnice će osim u digitalnom, biti dostupne i u papirnatom obliku. Sve u nadi da će cijela Europa biti zelena, odnosno bez virusa.

Linker
26. travanj 2021 17:44