SVEMIRSKA UTRKA

Europski odgovor Musku i Bezosu: Porsche investirao milijune u njemački Isar

Isar će u ime njemačke vlade lansirati rakete u svemir te je s Airbusom potpisao ugovor o lansiranju satelita u orbitu
Daniel Metzler, izvršni direktor Isar Aerospacea 
 Christof Stache/Afp/Profimedia

Porsche SE investirati će u tvrtku Isar Aerospace iz Münchena, koja upravo radi na prvoj njemačkoj komercijalnoj raketi koja bi trebala dosegnuti orbitu.

Porsche se tako udružio s HV Capitalom i bankarskom grupom Lombard Odier, te su zajedno u bavarsku tvrtku uložili 75 milijuna dolara. Vrijednost Isara procjenjuje se u ovom trenutku na 550 milijuna dolara, te je jedan od nekoliko europskih startupova koji pokušavaju parirati SpaceX-u Elona Muska i Blue Origin-u Jeffa Bezosa.

Osim navedenih u Isar su investirali Airbus, EarlybirdVenture Capital i Lakestarm, a ukupno je prikupljeno 180 milijuna dolara.

Analitičari procjenjuju kako bi Isar vrlo lako mogao oduzeti primat Arianespaceu, drugoj europskoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom svemirskih raketa, a koja muku muči s radom na raketi znanoj kao Ariane 6.

Arianespace, bila je do nedavno prvi izbor europskih agencija za svemirske programe, no u svibnju ove godine Isar je postao prva privatna europska tvrtka koja će u ime njemačke vlade lansirati rakete u svemir, te je s Airbusom potpisao ugovor o lansiranju nekoliko malih satelita u nižu Zemljinu orbitu.

Treba naglasiti kako Isar još uvijek u svemir nije lansirao niti jedan satelit. Lansiranje rakete Spectrum planira se na ljeto 2022. iz centra u Norveškoj.

“Ulaganje Porschea SE signalizira kako će se tehnologije preuzete iz svemirskog sektora sve više transformirati tradicionalne industrije. Danas je automobil više poput nekog gadgeta ili iPhonea. Softver postaje sve važniji“, izjavio je Daniel Metzler, izvršni direktor Isara.

U travnju 2021. Europski parlament i Vijeće donijeli su uredbu o uspostavi novog svemirskog programa EU-a za razdoblje 2021. – 2027. Taj je program retroaktivno stupio na snagu 1. siječnja 2021.

Njime se osigurava sljedeće: kvalitetni, aktualni i sigurni podaci i usluge povezani sa svemirom, veće socioekonomske koristi od uporabe tih podataka i usluga, usmjerene na povećanje rasta i otvaranje radnih mjesta u EU-a, pojačana sigurnost i autonomija EU-a, te jača uloga EU-a kao vodećeg dionika u svemirskom sektoru.

Uredbom se pojednostavnjuju postojeći EU-ov pravni okvir i sustav upravljanja te se standardizira sigurnosni okvir. Ujedno se poboljšavaju te pod jednim krovom objedinjuju postojeći programi EU-a kao što su Copernicus, Galileo i EGNOS.

Programom se uvode i nove sigurnosne komponente, kao što su program pod nazivom „Svijest o situaciji u svemiru” (SSA) ili nova inicijativa pod nazivom „Državne satelitske komunikacije” (GOVSATCOM) za praćenje svemirskih opasnosti i pružanje pristupa sigurnim satelitskim komunikacijama za nacionalna tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:28