IDEJE I PATENTI

Europski fond za zaštitu intelektualnog vlasništva malim i srednjim poduzećima osigurao je 47 milijuna eura

Fondom će upravljati Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo, a prvi poziv je već objavljen njihovoj web-stranici.

Ilustracija

 Rawpixel/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo osnovali su novi fond koji će osigurati gotovo 50 milijuna eura za mala i srednja poduzeća.

Radi se o fondu za zaštitu intelektualnog vlasništva malih i srednjih poduzeća (MSP) iz EU-a tijekom oporavka od covida-19 te za zelenu i digitalnu tranziciju.

Iz fonda, čiji proračun iznosi 47 milijuna eura, MSP-ovima sa sjedištem u EU-u će se nuditi vaučeri kako bi im se pomoglo u zaštiti njihovog intelektualnog vlasništva.

"Ono što je malo je lijepo, ali ako MSP-ovi žele rasti i postati predvodnici u novim tehnologijama, moraju zaštititi svoje izume i kreacije, kao što to čine velika poduzeća", izjavila je potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, "Nove ideje i stručno znanje glavna su dodana vrijednost koju ostvarujemo u Europskoj uniji. MSP-ovima će ova sredstva poslužiti da se suoče s iznimnim vremenima u kojima živimo te da ubuduće ostanu čvrsti i inovativni".

Najvažnije usluge koje će EU-ov Fond za MSP-ove pružati su povrat 90 posto naknada koje države članice naplaćuju za usluge preddijagnostičkog ispitivanja (IP Scan) i povrat 75 posto naknada koje naplaćuju uredi za intelektualno vlasništvo za registraciju žigova i dizajna. Osim toga, osigurat će se i povrat 50 posto naknada koje naplaćuje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo te povrat 50 posto naknada koje naplaćuju nacionalni patentni uredi za registraciju patenata u 2022.

Od 2023. će biti moguća i potpora i za dodatne usluge. Na primjer, na djelomični povrat troškova pretraživanja ranijih patenata prije prijave patenta i pravne savjete o intelektualnom vlasništvu koje naplaćuju odvjetnici za intelektualno vlasništvo.

Novim fondom za MSP-ove se po prvi puta obuhvaćaju i patenti. Financijski doprinos Komisije, koji iznosi do dva milijuna eura, u potpunosti će se usmjeriti na usluge koje se odnose na patente. Malo ili srednje poduzeće bi primjerice moglo podnijeti zahtjev za povrat naknade za registraciju za patentiranje izuma u državi članici.

Fondom će upravljati Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo, a prvi poziv je već objavljen njihovoj web-stranici.

Inače, ovo je drugi EU-ov Fond za MSP-ove sa sredstvima za oporavak od COVID-a 19 te za zelenu i digitalnu tranziciju u sljedeće tri godine. Komisija je 2021. zajedno s Uredom Europske unije za intelektualno vlasništvo pokrenula prvi EU-ov Fond za MSP-ove. Ukupna sredstva Fonda u iznosu od 6,8 milijuna eura raspodijeljena su među 12 989 MSP-ova iz svih 27 država članica. Ukupno je pruženo 28 065 usluga u prvoj godini.

Europski parlament je u studenom podržao akcijski plan za intelektualno vlasništvo za oporavak i otpornost EU-a. Europarlamentarci su podsjetili da je pandemija pokazala koliko su važna učinkovita pravila o zaštiti intelektualnog vlasništva za rješavanje hitnih izazova, kao što su cjepiva i naknada radnicima u kreativnom sektoru. U izvješću usvojenom sa 454 glasa za, 94 protiv i 23 suzdržana, Europski parlament pozvao je Komisiju da nastavi pomagati europskim poduzećima u inovacijama i razvoju ključnih tehnologija te da ojača MSP-ove savjetima, financiranjem i sustavima prilagođenim korisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:58