UPRAVLJANJE KRIZAMA

‘Europska zdravstvena unija gradi se korak po korak. Nastavit ćemo razvijati ovaj projekt‘

Europski parlament i države članice EU-a postigle su privremeni dogovor o nacrtu uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju

Ilustracija

 Beata Zawrzel/Nurphoto Via AFP

Europski parlament i države članice EU-a postigle su privremeni dogovor o nacrtu uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju. Tim se tekstom jačaju pripravnost, nadzor, procjena rizika te rano upozoravanje i odgovori EU-a i država članica u slučaju prekograničnih prijetnji zdravlju.

Novim zakonodavstvom o prekograničnim prijetnjama zdravlju predviđa se niz mjera za jačanje okvira za pripravnost na krize, uključujući uspostavu plana EU-a za borbu protiv zdravstvenih kriza i pandemija te nacionalnih planova koje su izradile države članice.

Plan Unije obuhvaćat će odredbe o razmjeni informacija između EU-a i nacionalnih institucija, ranom upozoravanju i upravljanju rizicima. Planovi država članica sadržavat će slične informacije te će države članice pri izradi nacionalnih planova komunicirati međusobno i s Komisijom kako bi se postigla usklađenost njihovih planova s planom Unije. Na taj će se način uspostaviti koherentan i zajednički okvir za pripravnost i odgovor na krize.

Tekstom je predviđeno i da Komisija može proglasiti izvanredno stanje u području javnog zdravlja na razini EU-a i tako pokrenuti mehanizme za praćenje nestašica lijekova ili aktivirati potporu Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

"Ovaj zakon jasno odgovara na zahtjeve 74% europskih građana koji žele veću europsku kompetenciju u upravljanju krizama. Europska zdravstvena unija gradi se korak po korak. Nastavit ćemo razvijati ovaj projekt u kontekstu rasprava o konvenciji radi revizije ugovora EU-a", izjavila je izvjestiteljica Europskog parlamenta, Véronique Trillet-Lenoir (Renew Europe).

Pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta složili su se da bi Odbor EU-a za zdravstvenu sigurnost trebao imati ulogu u koordiniranju djelovanja Komisije i država članica za provedbu uredbe o prekograničnim prijetnjama zdravlju. Također su odlučili da taj odbor može donositi mišljenja i smjernice o mjerama za odgovor radi sprečavanja i kontrole prijetnji zdravlju.

Prema novom zakonu, Komisija i države članice moći će sudjelovati u zajedničkoj nabavi medicinskih protumjera, a Komisija će na temelju doprinosa država članica sastaviti izvješća o planiranju njihova odgovora na zdravstvene krize.

Nacrt uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju dio je šireg paketa prijedloga o europskoj zdravstvenoj uniji. Taj paket mjera, koji je Europska komisija predstavila 11. studenoga 2020., sadrži tri zakonodavna prijedloga. Osim prijedloga uredbe o prekograničnim prijetnjama zdravlju, uključuje i prijedloge o snažnijim mandatima Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti ECDC-a.

EU Parlament i Vijeće morat će službeno odobriti sporazum prije nego što on stupi na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:01