PILOT REŽIM DLT

Europska unija počela je testirati trgovanje dionicama i obveznicama putem blockchain tehnologije

Ova mjera bi trebala omogućiti državama članicama EU-a da sigurno i slobodno testiraju nove kripto aplikacije

Ilustracija

 Rafael Henrique/Zuma Press/Profimedia

Europska unija će sljedećih pet godina testirati izdavanje i trgovanje dionicama i obveznicama putem blockchain tehnologije.

Europski parlament je, naime, prije otprilike tjedan dana odobrio uredbu koja bi trebala staviti Uniju u sami vrh inovacija. Riječ je o uredbi Komisije o pilot režimu za tržišne infrastrukture temeljene na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (DLT).

Ova mjera bi trebala omogućiti državama članicama EU-a da sigurno i slobodno testiraju nove kripto aplikacije koje bi inače bile blokirane postojećim zakonima koji reguliraju infrastrukturu financijskog tržišta.

"Nije bitno samo učiniti postojeće financijsko zakonodavstvo digitalnim, već i pokazati otvorenost prema novoj tehnologiji koja bi mogla financijska tržišta učiniti sigurnijim i učinkovitijim", izjavio je pregovarač Europskog parlamenta za uredbu o DLT-u, Johan Van Overtveldt.

Kao dio digitalnog financijskog paketa, pilot-režim DLT-a ima za cilj prilagoditi regulaciju financijskih usluga digitalnom dobu. To čini dodjeljivanjem privremenih uvjetnih izuzeća od postojećeg zakonodavstva kako bi se omogućilo korištenje DLT-a i osigurale usluge trgovanja ili namire za kripto-imovinu koja se smatra financijskim instrumentom. Iskustvo koje steknu ovim režimom bi sudionicima na tržištu i regulatorima u konačnici trebalo pomoći u utvrđivanju prijedloga za buduća pravila o trgovanju obveznicama, dionicama i fondovima koji su „tokenizirani“.

Johan Van Overtveldt, inače bivši belgijski ministar financija, upozorio je da bi eksperimenti trgovanja kriptoimovinom koji se pokažu učinkovitim u malom obimu i dalje mogli izazvati neočekivane rizike ako se nastave razvijati dalje od pilot faze.

"Ono što funkcionira u ograničenom okruženju testiranja ne mora nužno funkcionirati u širem kontekstu", upozorio je izvjestitelj EP-a, dodavši da će zastupnici u budućnosti morati "temeljito proučiti izuzeća od pravila."

Izvješće je usvojeno većinom glasova (527 glasova za, 28 protiv i 31 suzdržanim).

Dio zastupnika, uglavnom onih iz Kluba Ljevice u Europskom parlamentu, smatraju da pilot-projekt ide predaleko te da predstavlja rupu u zakonima o trgovanju financijskim instrumentima, a koji su namijenjenoj zaštiti ulagača i očuvanju financijske stabilnosti. Podsjećaju da je Europska središnja banka izrazila zabrinutost da bi za neke zemlje možda trebalo sniziti vrijednosne pragove i da postoji opasnost od njihovog zaobilaženja.

"Glasovanje protiv zakona o pilot projektu nije glas protiv inovacija ili tehnološkog napretka", ističe irski europarlamentarac Chris MacManus, "Moj glas 'protiv' je usmjeren prema neodgovornosti i lobiranju industrije, a koje dovodi do toga da se ovaj pilot-projekta razvija u tzv. vježbu deregulacije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:03