ZAŠTITA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Europska komisija predlaže da se značajno proširi asortiman proizvoda zaštićen oznakama zemljopisnog podrijetla

Predlaže se da se zaštita uvede za proizvode poput odjeće, nakita, namještaja, keramike, staklenih proizvoda, čipke i pribora za jelo

Povjerenica za Europu spremnu za digitalno doba, Margrethe Vestager

 John Thys/AFP

Europska komisija predložila je zaštitu obrtničkih i industrijskih proizvoda, na sličan način na koji su u EU zaštićeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi.

Naime, na razini EU-a se oznakama zemljopisnog podrijetla trenutno štite vina, aromatizirana vina, jaka alkoholna pića i ostali poljoprivredno-prehrambeni proizvodi. Sada EK predlaže da se ista zaštita uvede i za proizvode poput odjeće, nakita, namještaja, keramike, staklenih proizvoda, čipke i pribora za jelo, a koji se proizvode samo u određenim područjima i djelo su lokalnih vještina i tradicije.

"Mnoge europske regije imaju neiskorišteni potencijal za zapošljavanje i rast. Osobito u obrtničkom i industrijskom sektoru, mnoga mala i srednja poduzeća su generacijama razvijala i usavršavala proizvodne vještine, ali im nedostaju poticaji i resursi za njihovo projektiranje, osobito preko granica. Zaštita koju daju oznake zemljopisnog podrijetla za obrtničke i industrijske proizvode potaknut će i regije i proizvođače u njihovom tržišnom natjecanju na kontinentalnoj i globalnoj razini", istaknula je povjerenica za Europu spremnu za digitalno doba, Margrethe Vestager.

Oznakama zemljopisnog podrijetla bili bi zaštićeni proizvodi poput keramike Boleslawiec, staklo iz Murana, pribor za jelo Solingen, donegalski tvid i porculan Limoges.

Komisija procjenjuje da bi oznakama zemljopisnog podrijetla moglo biti pokriveno od 300 do 800 proizvoda. Posebnu korist od novih oznaka bi mogle imati regije i manje razvijena mjesta EU-a, čije će jedinstvene vještine biti zaštićene. To bi moglo doprinijeti privlačenju turista i stvaranju novih visokokvalificiranih radnih mjesta u regijama, čime se pospješuje njihov gospodarski oporavak.

Prema prijedlogu EK-a, uspostavila bi se zaštita zemljopisnih oznaka zanatskih i industrijskih proizvoda na razini EU-a kako bi se proizvođačima pomoglo u zaštiti prava intelektualnog vlasništva za svoje proizvode. Nova uredba također bi trebala olakšati borbu protiv krivotvorenih proizvoda, uključujući one koji se prodaju putem interneta. Pomogla bi i u rješavanju sadašnjeg problema fragmentirane i djelomične zaštite koja postoji na nacionalnoj razini.

Proizvođače će se provjeravati sustavom kontrole sukladnosti sa specifikacijom proizvoda prije i nakon stavljanja proizvoda na tržište, kako bi bilo sigurno da proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla doista ima određene karakteristike

“Europa ima iznimnu baštinu svjetski poznatih zanatskih i industrijskih proizvoda. Vrijeme je da njihovi proizvođači imaju koristi od novog prava intelektualnog vlasništva, poput proizvođača hrane i vina, što će povećati povjerenje i vidljivost za njihove proizvode, jamčeći autentičnost i ugled", rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Oznaka zemljopisnog podrijetla je naziv koji ukazuje da neki proizvod ili usluga potječe iz određenog zemljopisnog područja, te da posjeduje određenu kvalitetu i svojstva koja se pripisuju tom podrijetlu. Oznake zemljopisnog podrijetla štite se kao intelektualno vlasništvo kako bi se spriječila njihova zloupotreba ili neovlaštena upotreba, budući da doprinose većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda i usluga.

Početkom ove godine Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo osnovali su novi fond koji će malim i srednjim poduzećima osigurati gotovo 50 milijuna eura, za oporavak od posljedica covida-19 te za zelenu i digitalnu tranziciju. Europski parlament je u studenom podržao akcijski plan za intelektualno vlasništvo za oporavak i otpornost EU-a. Europarlamentarci su pozvali Komisiju da nastavi pomagati europskim poduzećima u inovacijama i razvoju ključnih tehnologija te da ojača podržavanje MSP-ove savjetima, financiranjem i sustavima prilagođenim korisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:06