NATJEČAJ

Europska komisija objavila je poziv za izradu prototipa EU digitalne lisnice

Prototip EU lisnice bit će testiran već krajem 2022. na pilot projektima za koje je poziv još uvijek u tijeku

Ilustracija

 Worawee Meepian/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija objavila je poziv za izradu prototipa EU digitalne lisnice u vrijednosti od 26 milijuna eura.

Svrha ovog natječaja je uspostaviti okvirni ugovor za nabavu bilo u fiksnoj cijeni ili u navedenom vremenu i sredstvima za razvoj i implementaciju europske lisnice kao digitalnog identiteta na temelju prijedloga za europskog okvira za digitalni identitet i pratećih preporuka Komisije za zajednički alat.

Ugovor će pokrivati razvojne radove za prototip lisnice, pomoćni softver za njegov ekosustav, kao i podršku za implementaciju državama članicama, u razdoblju između 4. tromjesečja ove godine i 2023. godine.

Lisnica i druge relevantne komponente koje će proizaći iz ovog natječaja bit će ponuđene državama članicama i drugim dionicima za provedbu zahtjeva Uredbe o okviru za europski digitalni identitet. Prototip EU lisnice bit će testiran već krajem 2022. na pilot projektima za koje je poziv još uvijek u tijeku.

Očekuje se da će izvođač razviti prototip lisnice (verziju 1), ažurirati taj prototip u dva naredna izdanja, odnosno verzije. Točan opseg i vrijeme rada bit će utvrđeni u posebnim ugovorima.

Također, Komsija je objavila i drugi krug poziva za za pilot-projekte u sklopu programa „Potpora provedbi Europskog okvira za digitalni identitet”, a koji je produžen do 17. kolovoza.

U lipnju 2021. Komisija je predložila pouzdan i siguran europski digitalni identitet za sve Europljane, uključujući EU digitalnu lisnicu. Svaki građanin EU-a s boravištem u Uniji moći će koristiti osobnu digitalnu lisnicu, koja će mu omogućiti identifikaciju pri korištenju elektroničkih usluga, pohranu i upravljanje osobnim podacima te pohranu službenih dokumenata u elektroničkom obliku.

Nova digitalna lisnica će moći pohraniti u elektroničkom obliku osobne podatke poput vozačke dozvole, liječničke recepte ili diplomu. Pomoću nje će građani moći dokazati svoj identitet kada ih to traži pojedina digitalna usluga, moći će dijeliti digitalne dokumente ili dokazivati određeno osobno obilježje, kao što je dob, bez otkrivanja svojeg identiteta ili bilo kojeg drugog osobnog podatka koji nije potreban za tu transakciju.

"Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za jedan od najvažnijih programa EU-a – Digitalna Europa – te član Odbora za istraživanje, na inicijativu EU digitalni identitet gledam kao na jedan od važnih alata kojima Europa ostvaruje glavne ciljeve ovog programskog razdoblja – zeleno i digitalno. U praksi, možemo ga usporediti s našim portalom e-usluga e-Građani, međutim, puno je opširniji. EU digitalni identitet, koji će biti priznat u cijeloj EU, građanima i poduzećima predstavlja olakšano korištenje mnogobrojnih javnih i privatnih usluga, internetskih i neinternetskih", rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:48