jedinstveni punjač

Europska komisija najavila reviziju Direktive o radijskoj opremi

Univerzalni punjač omogućit će neometano funkcioniranje jedinstvenog tržišta, visoku razinu zaštite potrošača i smanjenje elektroničkog otpada
Biljana Borzan
 Ivana Nobilo/Cropix

Europska komisija najavila je reviziju Direktive o radijskoj opremi kako bi se uvelo jedinstveno rješenje za punjenje svih električnih uređaja.

Što točno žele uvesti?

Komisija predlaže da europski potrošači koriste univerzalni punjač za sve prijenosne elektroničke uređaje, koji bi imao USB tipa C. Jedinstveni utor omogućio bi punjenje uređaja istim punjačem, neovisno o marki uređaja. Također se predlaže razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja. To znači da će potrošači moći kupiti uređaj bez punjača, ali će ih proizvođači i dalje moći nuditi u paketu. Predlaže se i usklađena tehnologija za brzo punjenje koja će onemogućiti proizvođačima da neopravdano ograniče brzinu punjenja i osigurati da ona bude ista za sve kompatibilne punjače.

Zašto EU želi uvesti univerzalni punjač?

Za sve elektroničke uređaje, od kojih mnoge svakodnevne koristimo, potrebni su punjači. U EU-u je prošle godine prodano otprilike 420 milijuna mobilnih telefona i drugih prijenosnih elektroničkih uređaja. Europljanin u prosjeku ima oko tri punjača za mobitel, od kojih redovito upotrebljava dva. Gotovo polovica Europljana barem jednom se našla u problemu da nisu mogli puniti svoj mobitel jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni. Osim što je nepraktično, gomilanje punjača je i skupo (godišnje se potroši oko 2,4 milijarde eura na samostalne punjače koji ne dolaze s elektroničkim uređajima) i štetno za okoliš (od odbačenih i nekorištenih punjača godišnje nastaje do 11 tisuća tona e-otpada). Komisija predviđa bi se uvođenjem univerzalnih punjača godišnje moglo uštedjeti 250 milijuna eura i smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko tisuću tona.

Zašto promjenu najavljuju baš sada?

Broj punjača za mobilne telefone zadnjih se deset godina već smanjio s 30 na tri, ali nije pronađeno potpuno rješenje. Europska komisija i Parlament podržavaju ideju jedinstvenog punjača već više od desetljeća. Hrvatski zastupnik u EP-u, Tomislav Sokol (HDZ/EPP) bio je jedan od začetnika inicijative o uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne uređaje i supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020. Zastupnica Biljana Borzan (SDP/S&D) ističe da se nova mjera treba odraziti i na cijenu uređaja: "Cijene punjača su i do tristo kuna, i moramo osigurati da uređaji toliko i pojeftine. Ova mjera se ne smije iskoristiti da bi se stvorio dodatan profit za industriju, već da se omoguće uštede za građane i očuvanje okoliša".

Koliko dugo se radi na pripremi prijedloga?

Komisija je 2009. posredovala u dobrovoljnom sporazumu industrije koji je rezultirao donošenjem prvog memoranduma o razumijevanju i smanjivanjem broja postojećih rješenja za punjenje mobilnih telefona na tržištu s 30 na tri. Nakon što je taj memorandum istekao 2014., novi prijedlog koji je industrija predstavila u ožujku 2018. nije ocijenjen zadovoljavajućim. Europski parlament je u rezoluciji prihvaćenoj 30. siječnja 2020. Komisiju pozvao na „hitno donošenje“ norme za jedinstveni punjač. I potom u rezoluciji 10. veljače 2021. o akcijskom planu za kružno gospodarstvo, europarlamentarci su ponovili poziv Komisiji da hitno uvede jedinstveni punjač za pametne telefone i slične uređaje kako bi se na najbolji način zajamčila standardizacija, kompatibilnost i interoperabilnost mogućnosti punjenja.

Koji su elektronički uređaji obuhvaćeni prijedlogom?

USB tipa C trebao bi postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, digitalnih kamera, naglavnih slušalica s mikrofonom ili bez njega, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za videoigre. Ostali proizvodi kao što su slušalice koje se umeću u uho, pametni satovi i uređaji koji prate fizičku aktivnost nisu razmotreni zbog tehničkih razloga povezanih s njihovom veličinom i uvjetima uporabe.

Usklađuje li se prijedlogom brzina punjenja za uređaje koji podržavaju brzo punjenje?

Da, prijedlogom se usklađuje i brzina punjenja za uređaje koji podržavaju brzo punjenje. To će sada biti definirano obveznom upotrebom jedinstvenog protokola za punjenje „napajanje iz USB-a” (eng. USB Power Delivery), koji omogućava komunikaciju elektroničkog uređaja i punjača kako bi se maksimalno skratilo trajanje punjenja. To će korisnicima omogućiti da elektronički uređaj pune jednakom brzinom svakim kompatibilnim punjačem.

Koje će koristi potrošač imati od ovoga?

Predložene mjere omogućit će bolji izbor za potrošače. Europljani će sada moći upotrebljavati isti punjač za punjenje mobilnih telefona i drugih sličnih elektroničkih uređaja bez obzira na robnu marku. Osim toga, bit će bolje informirani o učinkovitosti punjenja, uključujući informacije o snazi potrebnoj za uređaj i o tome podržava li uređaj brzo punjenje. Tako će im biti lakše utvrditi ispunjavaju li punjači koje već imaju zahtjeve novog uređaja ili moraju kupiti novi kompatibilni punjač.

Hoće li i dalje moći kupiti punjač uz mobitel?

Proizvođači će i dalje moći nuditi punjač u paketu s uređajem, ali pod uvjetom da isti proizvod nude i bez punjača u paketu.

A kabel?

Iako će potrošači moći odlučiti hoće li kupiti elektronički uređaj s punjačem ili bez njega, kupljeni uređaji i dalje će se prodavati s kabelom u kutiji. Kabeli imaju i druge namjene osim punjenja - mogu se koristiti za prijenos podataka i za punjenje u određenim okolnostima (na primjer u hotelu, vlaku i zračnoj luci). Za kablove se koristi znatno manje resursa, proizvodi se manje emisija stakleničkih plinova i nastaje manje e-otpada nego što je to slučaj za vanjsko napajanje.

Kada bi prijedlog mogao biti usvojen?

Za konačno uvođenje jedinstvenog punjača kabel mora biti potpuno interoperabilan s obje strane: sa strane elektroničkog uređaja i sa strane vanjskog izvora napajanja. Ovim prijedlogom omogućit će se interoperabilnost na strani uređaja, koju je daleko teže postići. Interoperabilnost vanjskog izvora napajanja razmotrit će se u okviru revizije Komisijine Uredbe o ekološkom dizajnu. Taj postupak pokrenut će se kasnije ove godine kako bi se stupanje na snagu moglo uskladiti s ovim prijedlogom.

Na zakonodavnom prijedlogu sada radi Parlament i Vijeće EU-a. Komisija predlaže da se državama članicama odobri razdoblje od dvije godine od dana usvajanja unutar kojih bi u svoja zakonodavstva trebali unijeti direktivu. Predsjednica parlamentarnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Anna Cavazzini (Zeleni / EFA) rekla je da je ovo prvi korak tome da se konačno riješimo brojnih kabela u ladicama: "Standardizirani kabeli za punjenje pomoći će potrošačima da uštede novac i da doprinesu očuvanju resursa našeg planeta. Mora se voditi računa o brzom tehnološkom razvoju, pogotovo stoga što je Komisija već izgubila toliko vremena u donošenju ove odluke".

Što je sa starim punjačima?

Korisnici će i dalje moći koristiti punjače koji već ispunjavaju nove zahtjeve interoperabilnosti. Punjače koji nisu interoperabilni, pri zamjeni odgovarajućih uređaja, bit će potrebno zbrinuti i reciklirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:38