EUROPSKI PARLAMENT

Europska agencija za lijekove bit će bolje opremljena za ublažavanje nestašica lijekova

Parlament je podržao privremeni dogovor postignut prošle godine s Vijećem o povećanju ovlasti regulatornog tijela EU-a za lijekove

Ilustracija

 Lorenzo Carnero/Zuma Press/Profimedia

Europska unija će biti bolje pripremljena za učinkovitije upravljanje budućim zdravstvenim krizama rješavanjem problema nestašice lijekova i medicinskih proizvoda, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

Naime, Parlament je podržao privremeni dogovor postignut prošle godine s Vijećem o povećanju ovlasti regulatornog tijela EU-a za lijekove s 655 glasova za, 31 protiv i 8 suzdržanih.

Podsjetimo kako je u sklopu izgradnje europske zdravstvene unije, Komisija 11. studenog 2020. predložila novi okvir za zdravstvenu sigurnost prilagođen budućim izazovima, utemeljen na iskustvima borbe protiv pandemije bolesti COVID-19 koji uključuje i prijedlog jačanja ovlasti Europske agencije za lijekove.

Kako je istaknuto, Europska agencija za lijekove (EMA) bit će bolje opremljena za praćenje i ublažavanje nestašica ključnih lijekova i medicinskih proizvoda kako bi se odgovorilo na izvanredna stanja u području javnog zdravlja. Osnovat će se dvije "upravljačke skupine za nestašice”, jedna za lijekove, druga za medicinske proizvode, a EMA će uspostaviti Europsku platformu za praćenje nestašica te upravljati njome, kako bi se olakšalo prikupljanje podataka.

Svi će sudionici u lancu opskrbe biti više angažirani, a obuhvaćeni će biti i stručni savjeti promatrača koji predstavljaju pacijente i zdravstvene djelatnike, kao i nositelje odobrenja za stavljanje u promet, distributere u veleprodaji i druge relevantne dionike zdravstvene skrbi.

Također je priopćeno kako će Agencija uspostaviti i javnu internetsku stranicu s informacijama o nestašicama. Podaci koji se odnose na klinička ispitivanja i informacije o odobrenim lijekovima bit će dostupni brzo i transparentno.

- Nova uredba čini Agenciju i sve sudionike u lancu opskrbe transparentnijima, više ih uključuje u taj proces i potiče suradnju među agencijama EU-a. Nadalje, podupirat će se klinička ispitivanja za razvoj cjepiva i liječenja, čime će se povećati transparentnost tih pitanja. Novom europskom platformom za praćenje nestašica Agenciji će se osigurati ključni alat za nadzor opskrbe lijekovima i sprječavanje nestašica. Ukratko, veća transparentnost, sudjelovanje, bolja koordinacija, učinkovitiji nadzor i veća prevencija – izjavio je izvjestitelj Nicolás González Casares (S&D, Španjolska).

Ubrzo nakon završnog glasanja na plenarnoj sjednici tekst će biti objavljen u Službenom listu EU-a. Uredba će se primjenjivati od 1. ožujka 2022., priopćeno je iz Parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:05