ZELENO SVJETLO

Europarlamentarci odlučili ubrzati postupak: COVID putovnice bit će odobrene do lipnja

Digitalne potvrde bit će prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije
Covid putovnica
 wavebreak/profimedia

S 468 glasova za, 203 protiv i 16 suzdržanih, zastupnici Europskog parlamenta dali su podršku za hitni postupak za odobrenje zelenih digitalnih potvrda, tzv. COVID putovnica.

Na sjednici u srijedu većina zastupnika Parlamenta izrazila je potporu za brzu uspostavu digitalne zelene potvrde, čiji je cilj olakšati sigurno slobodno kretanje u EU-u tijekom pandemije. Nekoliko je zastupnika istaknulo da je nužno osigurati snažnu zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka te su upozorili da ne smije doći do diskriminacije osoba koje nisu cijepljene.

Juan Fernando López Aguilar iz S&D-a i predsjednik Odbora za građanske slobode Parlamenta istaknuo je da su digitalne zelene potvrde potrebne kako bi vratili povjerenje u schengensko područje.

- To je važno dok nastavljamo borbu protiv pandemije virusa COVID-19, ali treba naglasiti da potvrde ne mogu biti preduvjet za slobodno kretanje po Uniji, budući da je ono temeljno pravo u EU- kaže López Aguilar.

Dodaje da potvrde također ne smiju voditi prema diskriminaciji onih koji ih nemaju.

- Podaci građana moraju biti sigurni, a potvrde trebaju sadržavati samo nužne podatke - kaže López Aguilar.

Idući korak je da se na plenarnoj sjednici, koja će se održati od 26. do 29. travnja, prihvati stajalište za pregovore s Vijećem EU-a, koje može uključiti i amandmane na prijedlog Europske komisije.

Odbor za građanske slobode, kao nadležni za ovo pitanje u Europskom parlamentu, može zahtijevati vraćanje izvještaja kako bi počeo pregovore. Parlament i Vijeće trebaju potvrditi ishod pregovora između su-zakonodavaca.

Inače, Komisija je 17. ožujka predstavila prijedlog Uredbe o digitalnoj zelenoj potvrdi kako bi olakšala slobodno kretanje u EU-u (2021/0068 (COD) te prateći prijedlog o državljanima trećih zemalja koji zakonito borave u EU-u (2021/0071 (COD).

Hrvatska je već najavila da podržava uvođenje COVID putovnica, ali uz uvjet da one nisu obvezne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:02