KONKURENTNOST

Europa mora što prije postaviti globalne standarde za umjetnu inteligenciju

Eurozastupnici ističu kako EU mora dramatično ubrzati razvoj i primjenu digitalnih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju

Karlo Ressler: Samo 8 od 200 najznačajnijih digitalnih kompanija u svijetu dolaze iz Europe

 Niksa Stipanicev/Cropix

Ako Europa želi ostati konkurentna u utrci za tehnološko vodstvo, mora što prije postaviti globalne standarde za umjetnu inteligenciju, poručili su europarlamentarci.

Posebni odbor Europskog parlamenta za umjetnu inteligenciju (AIDA) usvojio je izvješće o umjetnoj inteligenciji u digitalnom dobu, ključni dokument koji uspostavlja smjernice dugoročne europske politike u području središnje tehnologije digitalne transformacije.

Nakon 18 mjeseci tematskih sjednica, brifinga i radionica, eurozastupnici su zaključili kako Europa mora dramatično ubrzati razvoj i primjenu digitalnih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju.

Umjetna inteligencija, ako se kombinira s potrebnom infrastrukturom, obrazovanjem i obukom, može povećati produktivnost kapitala i rada, inovacije, održivi rast i otvaranje novih radnih mjesta. Međutim, tehnologije umjetne inteligencije omogućuju automatizaciju obrade informacija, što otvara put autoritarnim režimima da vrše masovni nadzor i ograničavaju slobodu kretanja. Eurozastupnici upozoravaju da takvi postupci predstavljaju prijetnju temeljnim pravima, posebice pravima na privatnost i zaštitu podataka.

"EU ima jedinstvenu priliku promicati pristup umjetnoj inteligenciji usmjeren na čovjeka. Potreban nam je pravni okvir koji ostavlja prostor za inovacije i usklađeno jedinstveno digitalno tržište s jasnim standardima. Potrebna su nam maksimalna ulaganja te robusna i održiva digitalna infrastruktura kojoj mogu pristupiti svi građani", izjavio je izvjestitelj Axel Voss.

Usredotočeno na područja zdravlja, klimatskih promjena, sigurnosti, tržišnog natjecanja, demokracije i tržišta rada, izvješće poziva na uspostavu AI okvira utemeljenog na riziku s etičkim standardima i odgovarajućom odgovornošću i odredbama specifičnim za sektor.

Potpredsjednik odbora EP-a za umjetnu inteligenciju i zastupnik Karlo Ressler ističe da osim jasne dijagnoze da Europa kaska u digitalizaciji, ovo je i poticaj na konkretno djelovanje.

"Samo 8 od 200 najznačajnijih digitalnih kompanija u svijetu dolaze iz Europe, a Kina i Amerika ulažu značajno više u istraživanje i razvoj digitalnih tehnologija. Europska pravila moraju štititi građane i potrošače, ali bez sprječavanja gospodarskog rasta i usporavanja primjene najmodernije tehnologije, osobito kod malih i srednjih poduzeća“, istaknuo je Ressler.

U izvješću je također istaknuta potreba da EU postane prvak u podršci malim i srednjim poduzećima i novoosnovanim poduzećima. To bi se moglo postići, primjerice, poboljšanjem pristupa financijskim resursima i pravnom i tehničkom podrškom. Naglašavaju se i prednosti regulatornih 'pješčanika', koji bi služili kao test za AI programere u kontroliranim i nadziranim oblicima.

"Izvješće odbora AIDA je sveobuhvatan pregled Europskog parlamenta o umjetnoj inteligenciji koji gleda dalje od propisa o AI-ju, prema budućnosti umjetne inteligencije u Europi i svijetu. Ključni zaključak izvješća jest da moramo surađivati s demokratskim partnerima kako bismo zajedno oblikovali pravila digitalne budućnosti, kako bi se umjetna inteligencija nastavila razvijati u korist naših građana i gospodarstava te u skladu s našim vrijednostima", izjavio je predsjednik odbora AIDA i izvjestitelj za akt o AI-ju, Dragoș Tudorache.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:09