ONLINE TRŽIŠTE

EU želi uvesti stroža pravila o potrošačkim kreditima: Objašnjavamo o čemu se točno radi

‘Mnogi proizvodi koji se prodaju na jedinstvenom tržištu još uvijek se ne pridržavaju EU standarda i to se mora promijeniti‘
Ilustracija, online shopping
 -/Wavebreak/Profimedia

Europski parlament slaže se s najavom Komisije o reviziji pravila EU-a o sigurnosti proizvoda i potrošačkim kreditima i izražava želju za povećanom kontrolom uvoza proizvoda iz trećih zemalja.

Europska komisije je 30. lipnja predložila da se spomenuta dva skupa pravila promijene kako bi se osigurava veća zaštita potrošača u novim, izmijenjenim uvjetima digitalizacije i pandemije covida-19.

S obzirom na to da je tijekom pandemije došlo do naglog porasta internetske kupovine i širenja digitalnih zajmodavaca, Komisija želi uvesti stroža pravila za ugovore o potrošačkim kreditima.

Trenutačna pravila o potrošačkim kreditima usmjerena na zaštitu potrošača stupila su na snagu 2008. godine.

Veća odgovornost igrača na tržištu

Věra Jourová, europska povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, istaknula je kako bi novi propis stavio veću odgovornost "na igrače na tržištu i otežao lošim glumcima skrivanje iza složenog pravnog žargona".

Prijedlog uključuje pravila za prešutno prihvaćena prekoračenja, ograničenja ukupnih troškova kredita i obvezu pružatelja usluga da procijene kreditnu sposobnost potrošača.

Komisija želi da pružatelji usluga na jasan način prezentiraju informacije vezane uz kredit kako bi bili sigurni da potrošači razumiju uvjete ugovora.

Prema prijedlogu Komisije, države članice EU-a promicale bi financijsko obrazovanje i učinile dostupnima savjetovanje o dugovima. Prije nego što prijedlog stupi na snagu, Europski parlament i države članice EU-a morat će o njemu pregovarati.

"Važno nam je da se proširi opseg zajmova obuhvaćenih direktivom", napomenuo je europarlamentarac Zelenih Rasmus Andresen, "Želimo ograničiti naknade i kamatne stope, ojačati prava potrošača na informiranje i zabraniti manipulativno oglašavanje ponuda kredita."

Prijedlog je pozdravilo i krovno tijelo za zaštitu potrošača Europska organizacija potrošača (BEUC).

Što se tiče same sigurnosti proizvoda, trenutačno je na snazi Direktiva o općoj sigurnosti proizvoda, koja datira još iz 2001. godine.

Stroža kontrola je potrebna

Ako se uzme u obzir da je prošle godine oko 70% potrošača u EU koristilo usluge internetske kupovine, postaje jasno da je potrebna stroža kontrola visokorizičnih proizvoda koji se uvoze u EU i preuzimanje veće odgovornosti internetskih platformi kako bi se osigurala sigurnost građana.

„Otrovne tvari u kozmetici i sigurnosni nedostaci u igračkama ili zaštitnim maskama mogu ljude dovesti u stvarnu opasnost. Revidirana pravila o sigurnosti proizvoda riješit će glavni problem koji Europski parlament već dugo naglašava - mnogi proizvodi koji se prodaju na jedinstvenom tržištu još uvijek se ne pridržavaju EU standarda i sigurnosnih zahtjeva, a to se mora promijeniti. Nesigurnim proizvodima nije mjesto na unutarnjem tržištu EU-a", istaknula je predsjednica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (MCO) Anna Cavazzini (Zeleni/EFA).

Zastupnici EP-a naglašavaju kako pravila EU-a moraju ići u korak s digitalizacijom, a pravni okvir treba prilagoditi izazovima rastuće internetske trgovine, kao i uvođenje novih zahtjeva za internetska tržišta.

Cavazzini ističe da se građane EU-a može u potpunosti zaštiti samo ako se platforme natjera da pravovremeno povuku štetne proizvode s tržišta. Prijedlog roka od pet dana za uklanjanje nesigurnih proizvoda koje je predložila Komisija, Cavazzini smatra predugim.

"Ako digitalna platforma obećava isporuku proizvoda kupcu u roku od 24 sata, ona bi također trebala moći ukloniti opasni proizvod s tržišta puno prije od pet dana. Moramo pronaći način kako osigurati da prodavači iz trećih zemalja u potpunosti poštuju naše standarde i pravila o sigurnosti proizvoda", smatra predsjednica IMCO-a.

Odbor će o ovome raspravljati na sljedećoj sjednici 13. srpnja, nakon što im povjerenik za pravosuđe Didier Reynders predstavi prijedloge Komisije o reviziji Direktive o potrošačkim kreditima i nove Direktive o općoj sigurnosti proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:14