SVE NA JEDNOM MJESTU

EU želi ovom platformom olakšati Europljanima pronalazak radnih mjesta

Podaci pokazuju da trenutačno 42 posto Europljana nema osnovna digitalna znanja i vještine, što je poražavajući podatak jer su te vještine danas ključne u pronalasku posla ili osnivanju poduzeća
Ilustracija
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Europska komisija je u četvrtak, 20. svibnja, s partnerima u državama članicama pokrenula Platformu za digitalne vještine i radna mjesta kako bi ubrzala stjecanje digitalne pismenosti i olakšala Europljanima pronalazak radnih mjesta.

Radi se o platformi koja na jednom mjestu nudi informacije, inicijative i resurse o digitalnim vještinama.

Putem platforme moguće je steći prekvalifikaciju, unaprijediti ili steći osnovna znanja o digitalnim vještinama.

Podaci pokazuju da trenutačno 42 posto Europljana nema osnovna digitalna znanja i vještine, što je poražavajući podatak jer su te vještine danas ključne u pronalasku posla ili osnivanju poduzeća.

Platforma će također pomoći korisnicima putem formuliranih nacionalnih inicijativa i inicijativa EU-a, čime će se stvoriti prostor za rasprave i suradnju. U bliskoj budućnosti funkcije kao što su alati za samoprocjenu i internetski tečajevi o tehnologijama u nastajanju svima će olakšati pronalaženje odgovarajućeg resursa ili usluge.

"Digitalne vještine ključne su za uspjeh bez obzira tražite li novo radno mjesto ili osnivate poduzeće. Platforma za digitalne vještine i radna mjesta okuplja stotine inicijativa iz cijele Europe i građanima omogućuje da poboljšaju iskustvo učenja i otkriju nove mogućnosti" , izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Platforma se financira iz Instrumenta za povezivanje Europe, vodećeg programa EU-a koji prema privremenom dogovoru s Europskim parlamentom za razdoblje od 2021. do 2027. ima ukupni proračun od 33,71 milijarde eura. Od toga je za digitalizaciju namijenjeno 2,06 milijardi eura.

Ciljevi digitalnog desetljeća Europe su da najmanje 80 % Europljana poznaje barem osnovne digitalne vještine i da do 2030. bude zaposleno 20 milijuna stručnjaka za digitalnu tehnologiju.

Pandemija je pokazala koliko su digitalne vještine važne za rad i interakciju, ali i naglasila nedostatak digitalnih vještina i potrebu za povećanjem digitalnog obrazovanja.

Europski parlament želi da se europskim programom vještina građanima i poduzećima osigura mogućnost potpunog iskorištavanja tehnološkog napretka.

U rezoluciji o europskom programu vještina, koja je usvojena u veljači, europarlamentarci su pozvali na značajna ulaganja kako bi se prevladao jaz u digitalnim vještinama.

Zastupnici su naglasili kako su potrebna značajna ulaganja kako bi se prevladala razlika u digitalnim vještinama i pozvali države članice da ulažu više u razvoj i obrazovanje te da u svojim planovima oporavka i otpornosti daju prednost prekvalifikaciji i učenju novih vještina.

Parlament je također u travnju usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument EU-a posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeće i kod građana. U sklopu tog programa je predviđeno, između ostalog, 577 milijuna eura ulaganja u razvoj digitalnih vještina i 1 072 milijuna eura za široku uporabu digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu.

Za program Digitalna Europa zadužen je eurozastupnik Valter Flego koji je izjavio: "Uvjeren sam da će program Digitalna Europa poslužiti za postizanje jednog od glavnih prioriteta EU-a u nadolazećem desetljeću - osigurati novu generaciju digitalnih tehnologija. Iako Program nije dopunjen konačnim sporazumom o VFO-u, on ostaje najvažniji alat za postizanje našeg cilja uspostavljanja europske digitalne suverenosti. S DEP-om kao jednim od vodećih programa EU-a, Europa će biti spremna ubrzati svoju digitalnu transformaciju i postati globalni lider u digitalnom polju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:59