NEMA POPUŠTANJA

EU upozorava Elona Muska: Za Twitter će vrijediti ista pravila kao i za ostale

Europska komisija nije htjela direktno komentirati odluku Elona Muska o kupnji Twittera za 44 milijardi dolara, ali mu je jasno dala do znanja da platformu neće moći koristiti kao svoju produženu ruku.

Elon Musk obećao je da će kupnjom Twittera zauzeti čvrst stav o slobodi govora na platformi

 

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Europska unija upozorila je Elona Muska da će Twitter, kao i sve ostale velike internetske platforme, morati biti u skladu s novim europskim zakonima koji ograničavaju moć big techa.

Europska komisija nije htjela direktno komentirati odluku Elona Muska o kupnji Twittera za 44 milijardi dolara, ali mu je jasno dala do znanja da platformu neće moći koristiti kao svoju produženu ruku.

"Bilo da se radi o uznemiravanju na internetu, prodaji krivotvorenih proizvoda,dječjoj pornografiji ili pozivima na terorističke napade, Twitter će se morati prilagoditi našim europskim propisima koji se ne primjenjuju u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je povjerenik Komisije Thierry Breton.

Milijarder Musk obećao je da će kupnjom Twittera zauzeti čvrst stav o slobodi govora na platformi, nakon što je njegova najava preuzimanja jedne od najpopularnijih društvenih mreža izazvala zabrinutost da će postati domaćin mržnje i propagande, te da će prepustiti korisnicima da se sami bore protiv maltretiranja i dezinformacija.

Europski dužnosnici prije nekoliko su dana usvojili Akt o digitalnim uslugama, čijim obvezama podliježu online platforme koje imaju više od 45 milijuna korisnika u Europskoj uniji, među kojima je i Twitter.

Prema novim europskim pravilima, platforme koje se ne pridržavaju smjernica suočavaju se s kaznama do šest posto ukupnog globalnog prometa ili zabranom poslovanja na jedinstvenom tržištu EU-a. To znači da Musk morati pridržavati pravila ako želi nastaviti poslovati na EU tržištu.

“Bez obzira na dioničare, Twitter će se od sada morati u potpunosti prilagoditi europskim propisima”, rekao je Breton.

Upitan o mogućem povratku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitter, Breton je rekao da DSA također regulira odluke o protjerivanju postavljajući uvjete i mogućnosti žalbe.

"Protjerivanje će očito biti moguće, u određenim slučajevima nužno, ali pod demokratskom kontrolom", dodao je za AFP Breton.

Akt o digitalnim uslugama trebao bi se početi implementirati za otprilike 15 mjeseci, nakon što Europski parlament i Vijeće daju svoje formalno odobrenje.

"Poseban naglasak DSA će staviti na veću demokratsku kontrolu i nadzor nad velikim platformama. To će dovesti do ublažavanja sistemskih rizika, manipulacija i dezinformacija. Pravila će poticati inovacije, rast i konkurentnost te olakšavati rast manjih platformi, malih i srednjih i novoosnovanih poduzeća, dok će pritom povećati i uravnotežiti odgovornosti korisnika, platformi i javnih vlasti u skladu s europskim vrijednostima, stavljajući u fokus građane i njihovu zaštitu", rekla nam je nedavno zastupnica Europskog parlamenta Željana Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:21