SLAPP

‘EU su potrebna pravila protiv neutemeljenih tužbi čiji je cilj ušutkati novinare, nevladine organizacije i civilno društvo‘

Zastupnici u Europskom parlamentu posebno su zabrinuti zbog toga što se strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti financiraju iz državnih proračuna
 Matthew Mirabelli/AFP

Europskoj uniji potrebna su pravila protiv neutemeljenih pravnih radnji čiji je cilj ušutkati kritičke glasove, složili su se zastupnici Europskog parlamenta.

U nacrtu izvješća koji je prihvaćen sa 63 glasa 'za', 9 'protiv' i 10 suzdržanih, članovi odbora Europskog parlamenta predlažu mjere za suzbijanje prijetnji koje strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) predstavljaju novinarima, nevladinim udrugama i civilnom društvu.

Zastupnici u Europskom parlamentu žale što nijedna država članica još nije donijela ciljano zakonodavstvo protiv SLAPP-a i zabrinuti su zbog učinka tužbi na vrijednosti EU-a i unutarnje tržište.

Suizvjestitelj Tiemo Wölken (S&D) istaknuo je da SLAPP-ovi potkopavaju vladavinu prava, unutarnje tržište i prava na izražavanje, informiranje i udruživanje.

"Pozivamo Komisiju da donese konkretne i izvedive zakonodavne prijedloge. Predlažemo i ključne nezakonodavne mjere, kao što su učinkovita financijska i pravna pomoć te psihološka potpora i praktični savjeti, koje će žrtvama pružiti „prvu pomoć" na jednom mjestu“, kazao je Wölken.

Zastupnici u Europskom parlamentu posebno su zabrinuti zbog toga što se SLAPP-ovi financiraju iz državnih proračuna, kao i zbog njihove uporabe u kombinaciji s drugim državnim mjerama protiv neovisnih medijskih kuća, novinarstva i civilnog društva.

Nacrt izvješća kojeg su usvojili odbori LIBE i JURI poziva Komisiju da analizira najbolje prakse koje se trenutno primjenjuju izvan EU-a na SLAPP-ove i predstavi paket mjera, uključujući zakonodavstvo.

Legislativa bi, prema mišljenju zastupnika u Europskom parlamentu, trebala uključivati ambiciozan pravni okvir u nadolazećem Zakonu o slobodi medija, sankcije za podnositelja zahtjeva ako ne uspiju obrazložiti zašto njihova tužba nije zlouporaba i zaštitne mjere protiv kombiniranih SLAPP-ova, odnosno onih koji kombiniraju kaznene i građanskopravne prijave. Zastupnici također zazivaju stvaranje europske direktive kojom bi se utvrdili minimalni standardi za zaštitu žrtve uz sprječavanje, kao i financijska podrška za pravnu i psihološku pomoć žrtvama SLAPP-a te odgovarajuća obuka sudaca i odvjetnika.

Suizvjestiteljica Roberta Metsola (EPP) rekla je kako bi snažan mehanizam omogućio odbacivanje zlonamjernih tužbi i pomogao onima pogođenima u traženju odštete.

„Želimo da fond EU-a i informacijske mreže pruže podršku žrtvama. Ključno pitanje je ravnoteža - ciljamo na one koji zloupotrebljavaju naš pravni sustav kako bi ušutkali ili zastrašili, istodobno štiteći one koji su uhvaćeni u unakrsnu vatru, od kojih se mnogi nemaju kome obratiti”, kazala je Metsola.

Europski parlament bi o nacrtu izvješća trebao glasati sljedeći mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:11