EUROPSKE VRIJEDNOSTI

EU predstavila Deklaraciju o digitalnim pravima i načelima

Obuhvaćena su prava i načela kao što su digitalna transformacija u službi čovjeka, sloboda izbora na internetu, povećanje sigurnosti i promicanje održivosti

Povjerenica za ”Europu spremnu za digitalno doba”- Margrethe Vestager

 Ojphotos/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija predstavila je prvu Deklaraciju o digitalnim pravima i načelima koja će usmjeravati digitalnu transformaciju u EU.

Nacrt deklaracije o digitalnim pravima i načelima trebao bi biti jasno polazište za digitalnu transformaciju kakvu Europa promiče i brani. Usto će oblikovateljima politika i poduzećima služiti kao smjernice za rad s novim tehnologijama. Prava i slobode obuhvaćene pravnim okvirom EU-a i europske vrijednosti izražene tim načelima trebali bi se jednako poštovati na internetu kao i izvan njega. Nakon zajedničkog potpisivanja tom će se deklaracijom postaviti temelji pristupa digitalnoj transformaciji koji će EU promicati u svijetu.

"Želimo sigurne tehnologije koje služe građanima i poštuju naša prava i vrijednosti, na internetu i izvan njega. Želimo da svi budu spremni za aktivno sudjelovanje u našim sve više digitaliziranim društvima. Deklaracija nam pruža jasno polazište kada je riječ o pravima i načelima na internetu", izjavila je povjerenica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

Nacrtom deklaracije obuhvaćena su ključna prava i načela kao što su digitalna transformacija u službi čovjeka, podupiranje solidarnosti i uključenosti, sloboda izbora na internetu, poticanje sudjelovanja u digitalnom javnom prostoru, povećanje sigurnosti i zaštite te jačanje položaja pojedinaca i promicanje održivosti digitalne budućnosti.

Ta bi prava i načela trebala biti dio svakodnevice europskih građana: brza digitalna povezivost po pristupačnim cijenama svugdje i za sve, dobro opremljene učionice i nastavnici s digitalnim vještinama, neometan pristup javnim uslugama, sigurno digitalno okruženje za djecu, isključivanje nakon radnog vremena, pristup lako razumljivim informacijama o utjecaju digitalnih proizvoda na okoliš i kontrola nad upotrebom i dijeljenjem osobnih podataka.

"Želimo da Europljani znaju da u svojem svakodnevnom životu, studiranju, radu i poslovanju u Europi mogu računati na vrhunsku povezivost, neometan pristup javnim uslugama te siguran i pravedan digitalni prostor. Deklaracijom o digitalnim pravima i načelima se jednom zauvijek potvrđuje da bi ono što je nezakonito izvan interneta trebalo biti nezakonito i na internetu. Cilj nam je i promicati ta načela kao svjetski standard", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Između 12. svibnja i 6. rujna 2021. Komisija je provela javno savjetovanje s ciljem prikupljanja mišljenja o formulaciji europskih digitalnih načela i prava, promoviranog između ostalog i na digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe. Savjetovanja su pokazala široku potporu europskoj deklaraciji o digitalnim pravima i načelima, kao i prvom skupu načela iznesenih u otvorenoj javnosti, a ispitanici su naglasili potrebu za dodatnim načelima.

Kako je objašnjeno u Digitalnom kompasu, Unija ima viziju digitalne transformacije Europe do 2030. u skladu s europskim vrijednostima. Nedavno usvojeni program "Put u digitalno desetljeće" okvir je za postizanje ciljeva poput osnaživanje građana i poduzeća, čineći tako digitalnu transformaciju motorom održivog gospodarskog rasta i društvenog blagostanja u Europi. To se namjerava postići, primjerice, proširenjem širokopojasnog pristupa za sve, uključujući ruralna i udaljena područja, izgradnjom digitalnih vještina i kompetencija te digitalizacijom poduzeća i javnih usluga.

Deklaracija se temelji na pravu EU-a, od Ugovorâ do Povelje o temeljnim pravima, i sudskoj praksi Suda. U obzir su uzeta i iskustva u provedbi europskog stupa socijalnih prava. Bivši predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli predstavio je ideju o pristupu internetu kao novom ljudskom pravu još 2018. Promicanje i provedba načela utvrđenih u Deklaraciji bit će zajednička politička obveza i odgovornost Unije i država članica u okviru njihovih nadležnosti. Kako bi se osiguralo da ta deklaracija ima konkretne rezultate u praksi, Komisija je u rujnu predložila praćenje napretka, evaluaciju nedostataka i davanje preporuka za djelovanje u okviru godišnjeg izvješća o stanju digitalnog desetljeća.

Tekst prijedloga Deklaracije sada se šalje zastupnicima Europskog parlamenta i Vijeću EU-a, koji će o njemu raspravljati te, nada se Komisija, do ljeta ga potpisati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:57