RASTUĆA INDUSTRIJA

EU pokrenula akademiju za baterije, cilj je osposobiti najmanje 800 tisuća radnika za nove vještine

EU je do sada uložila milijarde eura za poticanje proizvodnje i istraživanja te izgradnju neovisne opskrbe baterijama

Ilustracija

 Mark Williamson/Sciencephoto/Profimedia

Europska unija pokrenula je akademiju za baterije s nadom da u sljedeće tri godine osposobi 800 tisuća novih radnika.

Komisija je početkom 2021. objavila planove za otvaranje nekoliko milijuna novih radnih mjesta dok industrije diljem Unije povećavaju kapacitete za opskrbu litij-ionskim baterijama.

EU je do sada uložila milijarde eura za poticanje proizvodnje i istraživanja te izgradnju neovisne opskrbe baterijama. Porast potražnje za baterijama uvelike je potaknut razvojem industrije električnih automobila.

Države članice ovise o Europskom savezu za baterije dok rade na ispunjavanju cilja Europskog zelenog plana o ugljičnoj neutralnosti do 2050. i smanjenja ovisnosti o baterijama i drugim tehnologijama uvezenima iz SAD-a ili Azije.

Europski savez za baterija sada je usmjerio svoju pozornost na osposobljavanje kvalificiranih radnika za novi lanac proizvodnje baterija u EU-u te je uspostavio Europsku akademiju za baterije, koja će koordinirati ove napore.

Akademiju, koja ima proračun od 10 milijuna eura, vodit će Europski institut za inovacije i tehnologiju.

Zadaća akademije bit će identificirati potražnju i razviti programe obuke koji će se provoditi diljem Europe. Procjenjuje se da će najmanje 800 tisuća radnika morati do 2025. godine naučiti nove ili dodatne vještine kako bi odgovorili na zahtjeve brzorastućeg sektora.

Španjolska i Francuska već su svaka prijavile obuku 150 tisuća radnika, dok Mađarska uz pomoć Akademije želi osposobiti do 40 tisuća radnika.

Trenutačno je diljem EU aktivno 111 projekata vezanih za industrijske baterije. Unija je do 2021. uložila 127 milijardi eura, a očekuje se da će do 2030. uložiti još 382 milijarde eura.

Cilj je zadovoljiti 90% potražnje EU-a za baterijama i proizvoditi baterije za do 11 milijuna automobila godišnje.

Ciljevi za ovu godinu uključuju nastavak diversifikacije izvora sirovina za baterije u suradnji sa zemljama bogatim mineralima, pojednostavljenje postupaka izdavanja dozvola za projekte te poboljšanje i olakšavanje pristupa financiranju projekata.

Komisija je još u prosincu 2020. predložila nova pravila o upotrebi opasnih materijala i postavljanju ciljeva za recikliranje materijala koji se koriste u baterijama.

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane nedavno je usvojio mjere oko baterija i njihova cijelog životnog ciklusa. Uredbu o upotrebi opasnih materijala i postavljanju ciljeva za recikliranje materijala koji se koriste u baterijama još mora odobriti Europski parlament i države članice prije nego što stupi na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:24