radni uvjeti

‘EU mora omogućiti umjetnicima da napuste poslove u supermarketima kako bi se vratili izvođačkoj umjetnosti‘

Eurozastupnici žele pravednu raspodjelu prihoda od streaming platforma za umjetnike i kulturne radnike
Ilustracija
 Goodlifestudio

Članovi Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta pozvali su na stvaranje europskog okvira kojim će se utvrdili uvjeti rada u kulturnom i kreativnom sektoru.

U rezoluciji usvojenoj s 26 glasova za i 3 suzdržana, europarlamentarci su pozvali Komisiju da predloži "europski status umjetnika" čime će se stvoriti zajednički okvir za uvjete rada i minimalne standarde za sve države članice EU-a, uz potpuno poštivanje nadležnosti država članica na njihovom tržištu rada i kulturnoj politici.

Eurozastupnici žele pravednu raspodjelu prihoda od digitalnih platformi za umjetnike, bolje financiranje kulturne i kreativne industrije te mreže socijalne sigurnosti za ljude koji u njoj rade.

Zastupnici traže bolju zaštitu autora i izvođača od dominantnih streaming platformi koje im 'uzimaju novac iz usta'.

Naime, umjetnici su izloženi nepoštenim praksama na dominantnim streaming platformama, poput klauzula o otkupu (buy-out klauzula) kojima se autori lišavaju prava. Kako bi to riješili, zastupnici u Europskom parlamentu žele da Komisija i države članice osiguraju umjetnicima i kulturnim radnicima pristup kolektivnim pregovorima te da uvedu zaštitu djela i njihovih autora u nacionalna zakonodavstva o autorskim pravima.

Razlike u nacionalnom zakonodavstvu o pravnom statusu umjetnika i njegovom prekograničnom priznavanju ometaju suradnju i mobilnost kulturnih radnika. Zbog toga zastupnici u usvojenom tekstu pozivaju države članice i Komisiju da uklone sve prepreke prekograničnoj mobilnosti, revidirajući, ako je potrebno, administrativne zahtjeve o vizama, oporezivanju i socijalnoj sigurnosti, kao i priznavanje umjetničkog obrazovanja. Također pozivaju na posebne programe za mobilnost mladih kreativaca i inovatora.

"Ovim izvještajem poslali smo snažnu poruku za poboljšanje prekogranične mobilnosti za umjetnike, autore, kulturne stvaratelje i kulturne djelatnike. To će pomoći da se umjetnicima omogući bolji i sigurniji život razjašnjavanjem njihovog statusa i pojednostavljenjem pristupa socijalnoj sigurnosti", izjavila je izvjestiteljica Monica Semedo (Renew), "Borit ćemo se za rješavanje problema s kojima se umjetnici danas suočavaju, bilo da se radi o diskriminaciji na temelju spola, rase, podrijetla ili seksualne orijentacije ili da se radi o političkoj represiji, za koju svi znamo da je danas previše izražena u EU-u".

Zastupnici u Europskom parlamentu također pozivaju države članice da njeguju i brane umjetničku slobodu te pozivaju Komisiju da sankcionira zemlje EU-a koje ne poštuju te slobode.

Izvjestitelj političke grupe EPP-a za Izvješće o položaju umjetnika i kulturnom oporavku u EU-u, Christian Ehler, istaknuo je kako je pandemija promijenila način na koji umjetnici dolaze do prihoda te je otkrila nedostatak podrške umjetnicima koji se ne uklapaju u kategoriju standardnih ugovornih radnika.

"Gotovo osam milijuna radnika iz industrije koja je uvelike važna za naš društveni život i gospodarstvo ne smije biti isključeno iz naknada za nezaposlene ili mirovinskih programa", dodao je Ehler.

Europarlamentarka Michaela Šojdrová, koja je izradila dokument o stavu EPP grupe, dodala je da je samo prošle godine kulturni i kreativni sektor izgubio gotovo 200 milijardi eura prihoda te da EU treba raditi na tome da umjetnici i dalje budu umjetnici.

"Unija sada mora kombinirati dostupna sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova kako bi očuvala našu europsku kulturnu baštinu i omogućila umjetnicima da napuste poslove u supermarketima kako bi se vratili izvođačkoj umjetnosti”, dodala je u priopćenju Šojdrová.

Izradu europskog okvira o položaju umjetnika podržao je i hrvatski zastupnik u Parlamentu Predrag Fred Matić (S&D). O rezoluciji će se glasati na plenarnoj sjednici u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:56